Sven-Olofs fullträffar träffar hjärtat!

Häst i hagen

Fellingsbroboken 2018 är en fullständigt fenomenal fullträff!

Det beror på att den består av fullträffar ur mästerfotografen Sven-Olof Axelssons synnerligen imponerande bildkonstarkiv.

Med bilderna följer Sven-Olofs egna texter. De höjer bildernas och bokens värde ytterligare. Sven-Olof är inte bara en stor bildkonstnär. Han är även en jordnära filosof.

Oavsett om man bor i Fellingsbro socken eller ej – eller har minsta lilla anknytning till den – finns det bara en sak att göra tycker vi på fellingsbro.se:

Köp Fellingsbroboken 2018!

Titta! Läs! Och njut!

I vårt avlånga land finns , och har det funnits, ett antal skickliga bildkonstnärer och författare som lyckats dokumentera sin samtid på ett alldeles speciellt och fint sätt.

Hit hör bl a Sollerösonen Karl Lärka och Sune Jonsson från Nordmaling. Böckerna om dem och inte minst deras bilder är välkända och mycket, mycket uppskattade.

Sven-Olof Axelsson

Till den här kretsen av bildkonstnärer och författare borde vi utan tvekan införliva fellingsbrosonen Sven-Olof Axelsson.

I tre bildreportage har fellingsbro.se skildrat Sven-Olof och hans bilder. De hör till de absolut mest uppskattade reportage som fellingsbro.se har publicerat. Gensvaret blev mycket, mycket stort.
Repotage 1
Repotage 2
Repotage 3

 

Anledningen till det är enkel: Sven-Olofs bilder berör på ett sätt som bara mycket bra bilder har förmågan att göra. De väcker intresse…de väcker minnen…och de väcker och skapar hela tiden nya bilder, tankar och inte minst känslor.

Har man en gång ägnat Sven-Olofs bilder en flyktig blick är man fast. Man återkommer med glädje till dem gång på gång på gång. Genom ögat letar de sig in i själen och rakt in i hjärtat. Fullträff…efter fullträff…efter fullträff…

Sven-Olofs bilder ger begreppet bildterapi en helt ny och djupare dimension.

Tack Sven-Olof!

Sprid den så sprider du glädje och stolthet

Sven-Olof bilder och Fellingsbroboken 2018 visar vad kultur och kulturarbete är när det är som bäst.

fellingsbro.se hävdar vi ofta och bestämt att Fellingsbro socken är en mycket viktig del av Lindesbergs kommun. Fellingsbroboken 2018 är ytterligare ett bevis för det.

Om Lindesbergs kommun – på olika sätt och i olika sammanhang – använder Fellingsbroboken 2018 i sin marknadsföring kommer hela Lindesbergs kommun att växa på mer än ett sätt. Fellingsbroboken 2018 väcker både stolthet och nyfikenhet.

På Sollerön, i Nordmaling och i Sverige är man stolta över Karl Lärka och Sune Jonsson och deras mästerverk.

Vi i Fellingsbro socken – ja, hela Lindesbergs kommun – har all anledning att vara det även över Sven-Olof Axelsson. 

Från Fellingsbro socken, denna viktiga del av Lindesbergs kommun,  kommer  följande exempel ur Fellingsbroboken 2018:

Häst i Nederby

”Häst i Nederby”:

Kan en ingivelse bli sann?

Jag svängde in på Nederbyvägen utan anledning., kände på mig att något kunde överraska mig. Det var vitt av nyfallen snö sedan morgonen, ute i hästhagen gick en ridhäst.

Det var bara att ta fram stativet och kameran, jag knäppte på exponeringsknappen. Hästen var vänlig och stod kvar med herrgårdsbyggnaden och lusthuset i bakgrunden, ett ljus lyste i ett fönster.

Efter fotograferingen kom hästen mot mig, jag klappade honom till avsked. Han stod länge kvar och tittade efter mig.

Jag fick inte vara mä

”Jag fick inte vara mä”:

En dag när jag åkte förbi hos Linds i Ytter Ekeby så häll barnen på att slå straffar mot ett fotbollsmål. Men samtidigt hörde jag en barnaröst som kom emot mig, så ledsen kan bara ett barn vara. Fast han hade en fotboll så fick han inte vara ”Mä”.

Därför har jag kallat bilden ”jag fick inte vara mä”.

Sonja och Egon Malms hushållsgris

   ”Sonja och Egon Malms hushållsgris”:

”Jag minns från min barndom att nästan alla som bodde på landet hade en gris som slaktades till jul.

Malms gris var stor och tjock, den var glad för den hade knorr på svansen och såg ut att trivas.

Om grisen kunde tala sade han nog som så ”här är gudagott att vara”. Han vet nog inte då att julen närmar sig och han ligger dåligt till.”

Fellingsbroboken 2018 ges ut av  Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening där den även kan beställas. Boken säljs bl a även på Motorbolaget/Mekonomen vid rastplatsen Fellingsbroporten. Pris: 150 kr.  Ett fynd och ett bra julklappstips!

About Arne Wikström 236 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.