Hembygdsföreningens årsmöte 2018

Hembygdsföreningens årsmöte 2018

Hembygdsföreningens ordförande Karl Arne Löthgren hälsade alla hjärtligt välkomna innan han lämnade över ordet till kvällens gästföreläsare länsordförande Ingela Oxelgren. Hon gav en exposé över de olika aktiviteter  länsförbundet gjorde.

Därefter presenterade Sune Hellberg tillsammans med Ann-Jeanette Karlsson årets Fellingsbrobok. Den är i år en bilderbok  med Sven-Olof Axelssons färgfotografier.

– Det blev en bok i år trots att vår förnämliga redaktionskommitté med Birgit Westmar som tillsammans med Maria
Andersson och Ulf Pettersson ville sluta förra året. Som tur var lovade Ulf att han skulle vara oss behjälplig. Sven-Olof frågade styrelsen om inte han tillsammans med bildarkivet kunde få göra en bok med hans bilder när det var dags för en ny bilderbok 2019. Styrelsen var positiv till detta.

– Sven-Olof kände väl att solen började dala för honom då han sade att det blir det sista jag gör för Hembygdsföreningen.

– Han var inte riktigt nöjd efter första bilderboken 1999.

– Denna gång lämnade han 25 tusen kronor i bidrag mot att ingen fick göra textändringar och att ett antal böcker skulle han få till sina släktingar.

Fellingsbroboken 2018

– När Georg Östberg, Kurt Skantz och Sven-Rune Björdin fick sommarlov fortsatte Ann-Jeanette och jag att jobba med boken. Man kan inte vara för många när man ska skanna och lägga in bilder och texter. Ann-Jeanette misströstade ibland och vi frågade oss vad vi hade gett oss in på.

– Ibland när det strulade för henne fanns Christina Ohlsson till hjälp och de slog sina kloka datorhuvuden ihop. Jag smög ut och värmde tevatten och satte på kaffebryggaren.

– Med viss envishet lyckades vi till slut få ihop boken.

– Hembygdsföreningens arkiv inrättades i mars 1969. De första aktiva var Sven-Olof Axelsson, Bertil Carlsson och Hans Åbyhammar. Sven-Olof fick i uppdrag att fotografera av de gamla bilderna samt ta nya som var värda att föreviga för framtiden.

– I februari 2013 skänker Sven-Olof alla sina svartvita bilder samt plaketter och priser från fototävlingar, förvaringsskåp och möbler till Hembygdsföreningen.

Prat kring kaffeborden Foto: Kurt Skantz

– Det Axelssonska rummet på Olofsborg gjordes i ordning till förvaring av alla bilderna, även en tavla för miniutställning sattes upp.

– Invigningen skedde den 29 augusti i samband med den traditionella korngrynsdagen med öppet hus på lantbruksmuséet. Sven-Olof var med och blev utsedd till Hedersmedlem i Hembygdsföreningen.

– Avslutningsvis vill jag läsa upp en av hans favoritdikter.

Har du hört jägarhorn i skog, en höstens morgon klinga.
Har du sorger över nog, den stunden har du inga.
Som källans vatten, ren och klar är luften som du andas.
Av dunkla skyars återsken, bland skogens pärlor blandas.

Sven-Olofs fullträffar träffar hjärtat!

Sune blev mycket rörd när Karl Arne Löthgren efter presentationen sade att styrelsen hade utsett honom till Hedersmedlem i Hembygdsföreningen.

Karl Arne Löthgren, Johnny Erixon och Maria Andersson

Därefter följde årsmötet med Johnny Erixon som mötesordförande och Maria Andersson som sekreterare.

 

 

 

 

 

About Elias ben Salem 255 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.