Sven-Olof Axelssons Minne

Sven-Olof Axelsson
Vår hedersmedlem och mästerfotograf Sven-Olof Axelsson har avlidit i en ålder av 89 år.

När Fellingsbro Hembygds och Fornminnesförening 1969 beslutade att bilda ett arkiv för bevarande av bilder, var Sven-Olof med från starten tillsammans med Bertil Carlsson och Hans Åbyhammar. Sven-Olof fick ett stort arbete med att fotografera av gamla bilder samt ta nya på sådant, som var värt att spara för framtiden.

Naturälskare var han tidigt och började snart att fotografera djur. Ofta gjorde han det tillsammans med grannen och vännen Nils-Peter Blix. De byggde ofta gömslen i skogen för att komma djuren nära och få bra bilder. Även Nils-Peter blev en känd fotograf.

2013 skänkte Sven-Olof hela sin bild- och prissamling samt förvaringsskåp till hembygdsföreningens bildarkiv. Det omfattade flera tusen bilder, negativ, 140 medaljer och plaketter, vandringspriser samt diplom från fototävlingar, som är grund för Sven-Olofs utmärkelser. Den  29 augusti 2013 kunde vi inviga ”Axelssonska rummet” på hembygdsgården Olofsborg och Sven-Olof uppvaktades med blommor och blev hedersmedlem i föreningen.

En av hans mest fantastiska bildserier var när han fick följa luffaren Elof Kristoffersson under ett år. Elof besökte Fellingsbrotrakten regelbundet varje månad, då han hämtade sin pension här.  Sven- Olov träffade då Elof, så han fick ta bilder av honom i olika miljöer.  Bildserien visades i TV2 midsommardagen 1972. Sven-Olof erhöll 1987 Lindesbergs Kommuns Kulturstipendium. Även Fellingsbro Brandstodsbolags Belöningsfonds stipendium har han erhållit för sitt gedigna fotoarbete.

Ett annat av Sven-Olofs stora fritidsintressen var jakten. Därav många jaktbilder. Kameran var alltid med. Han tillhörde Hammars jaktlag sedan mitten på 1950-talet, där han trivdes bland vännerna i skogarna runt Åbyhammar och Österhammar.

Ett annat intresse som Sven-Olof hade var att tidigt vara ledare för kyrkans scouter. Vi är många som med glädje minns hur han lärde oss att uppträda i naturen vid hajker, läger och de regelbundna träffarna i Klockaregården eller Kyrkskolan.

Sven-Olof hade även ett yrkesliv, som började efter skolgången vid Hjalmar Widéns kokkärlsfabrik. Han har berättat att det var där han fick s.k. skomakartummar, när han nitade öglor på trattar och andra kärl. Efter något år så började han som lärling på Gustav Petterssons snickeri och blev utbildad möbelsnickare. En tid arbetade han som snickare på Lunds byggnadsfirma i Arboga. Lund hade hand om restaureringen av Fellingsbro kyrka 1968, så Sven-Olof fick vara med på detta arbete. Givetvis hade han kameran med, så hela restaureringen blev dokumenterad i en bildserie.

När Fellingsbro kommun hade egna skolbussar, var Sven-Olof en uppskattad chaufför bland barnen. Många barn har berättat att han underhöll dem med sång i bussen, när han körde. Vid kommunsammanläggningen upphörde den egna bussverksamheten och Sven-Olof fick arbete som snickare på Lindesbergs Kommuns Fastighetskontor, en tjänst som han hade fram till pensioneringen.

Sven-Olof blev mycket glad att vi tillsammans kunde göra en Fellingsbrobok 2018 enligt hans önskemål med bilder från hans arkiv, där han själv svarade för samtliga bildtexter.

Stort tack Sven-Olof för det kulturarv vi fått att förvalta, vi skall ta hand om det på bästa sätt.

Vi deltar i sorgen med barnen Annika och Jens med familjer.

Fellingsbro Hembygds och Fornminnesförening: Karl Arne Löthgren
Bildarkivet: Sune Hellberg

 

 

I sockenstugan och på fellingsbro.se har vi haft förmånen att få presentera Sven-Olof Axelsson. Klicka på rubriken nedan så kommer du till den tidigare artikeln.

 

Till er alla…

Fellingsbros mästerfotograf  Sven-Olof Axelsson har dragit sig tillbaka och kamerorna får vila. Men han hälsar ”God Jul och Gott Nytt År” till alla läsare av fellingsbro.se. Han gör det med några fina bilder av vännen och bonden Arvid Kleber, Lofallet.
Det har gått sextiofem år sedan bilderna togs. Titta och njut av ett stycke bondehistoria!

Hembygdsföreningens årsmöte 2018

Sven-Olofs fullträffar träffar hjärtat!

Häst i hagen

Fellingsbroboken 2018 är en fullständigt fenomenal fullträff!

Det beror på att den består av fullträffar ur mästerfotografen Sven-Olof Axelssons synnerligen imponerande bildkonstarkiv.

Med bilderna följer Sven-Olofs egna texter. De höjer bildernas och bokens värde ytterligare. Sven-Olof är inte bara en stor bildkonstnär. Han är även en jordnära filosof.

Begravningen torsdag den 30 april

Begravningen besöktes av de närmaste. Det hade blivit betydlig flera men coronapendemin förhindrade det. Det blev en fin cermoni ledd av Fellinsbros förre prost Patrik Wallmark.

 

Bildspel av Kurt Skantz

I Hembygdsföreningens hus Olofsborg finns ett speciellt rum välfyllt med Sven-Olofs bilder. Passa på och besök det

 

About Elias ben Salem 813 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.