Sven-Rune i byn: Utter i åa!

På en facebooksida såg vi för en tid sedan att Johan Wretenberg i Västvalla hade sett en utter i Arbogaån. Det var verkligen en glädjande nyhet,  i synnerhet som det enligt honom var ca 70 år sedan man senast kunde se en sådan. Det stämmer nog bra det, för det var faktiskt så att jag då såg en utter vid Storbron. Jag kan försäkra att det så var, för jag var något av en djur- och naturnörd på den tiden.

Som flera vet är uttern väldigt känslig för föroreningar – det skall vara rent vatten i alla avseenden. Därför är det ju alldeles extra glädjande att uttern åter visar sig – i ett alltså betydligt renare vatten än under tidigare årtionden.

Några som hade väl reda på betydelsen av rent vatten var en speciell yrkesgrupp och det var de som bryggde öl – och gjorde whisky. Nu är ju whiskytillverkningen en utveckling av öltillverkningen i och med att man destillerar ”ölen”, så rent vatten är viktigt.

Det där var något jag fick lära mig, då vi för några år sedan var på en resa till Skottland och bland mycket annat  besökte vi naturligtvis ett och annat whiskydestilleri med kunnig guidning. Är man i Skottland berömmer sig nästan alla att vara det äldsta destilleriet. Ja, gamla är de flesta och då från 1700-talet. För att få fram fin whisky behövs det som sagt rent vatten samt malt och sedan torv för uppvärmning och torkning – och så ett antal års lagring förstås. En i generationer nedärvd kunskap kompletterar det hela.

Allt låter ju ganska enkelt, men hur visste man förr att vattnet var så rent det skulle vara?

Jo, ett sätt var att kunna konstatera om det fanns just utter i det vatten, som skulle försörja destilleriet – då var det rent. På en plats vi var – Pitlochry – fanns en flod, som hette just Otter River. Rent vatten alltså  –  med destilleri – och fin whisky. Att det sedan var ett av Skottlands äldsta destillerier, var naturligtvis självklart.

I vår bygd diskuterar vi numera olika möjligheter till  utveckling av olika arbetstillfällen. Nu anar ni nog vad jag syftar på? Öl eller whisky? Bönder att odla korn till malt finns, torvmossar bara några kilometer norrut finns – och nu en hel å med rent vatten.

En möjlighet? Kanske?

Sven-Rune i byn – å i åa.

About Elias ben Salem 306 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.