Nattpatrullen är lagens förlängda öga

En bild på Peter Råberg och Bo Vernersson

De är inga hemliga poliser. Däremot kan man säga att de är hemliga fellingsbroprofiler.
Dessutom är det bra att de finns även om det är synd att de behövs. Vi talar om Nattpatrullen som åker runt i Fellingsbro på kvällar och nätter.
– Vi skapar trygghet för de boende men otrygghet för de som eventuellt har onda avsikter, säger Peter Råberg och Bosse Wernersson som administrerar Nattpatrullens verksamhet.

Torsten, Peter, Gunnar och Bosse är erfarna Nattpatrullare.

Nattpatrullen i Fellingsbro startade i början på 90-talet av Kent Schanke, som var polis och då bodde i Fellingsbro. Redan då var det glest mellan polisstationerna. Glesare har det blivit. Fellingsbro socken  är nu något av ett ”polisens ingenmansland”. Därmed ökar behovet av en Nattpatrull som har ”koll på läget” under kvällar och nätter.

Idag är ett 50-tal personer engagerade i Nattpatrullen. Det innebär att det finns 25 nattpatruller eftersom ingen åker runt ensam. Och ingen vet när på natten som patrullerna är ute.

– Det ligger i sakens natur att vi ska arbeta i ”det tysta” och vi arbetar inte efter något schema, säger Peter.

– Det enda ”schema” vi har är att ”friherrar och friherrinnor” patrullerar söndag-torsdag. De som har ett arbete att sköta är ute under fredags- och lördagsnätter.

Direktkontakt

Gunnar Lindström har nattpatrullerat i 10 år.

Nattpatrullerna är inte att betrakta som lagens förlängda arm.

– Vi får inte ingripa. Vi är inga frivilliga ”sheriffer”, säger Bosse.

– Däremot kan man se patrullerna som lagens förlängda öga, säger Torsten Ericsson, som tidigare nattpatrullerade under många år i Fellingsbro.

– Patrullen ska registrera, notera och meddela polisen om de ser något misstänkt. Nattpatrullens samarbete med polisen är mycket gott.

– Vi har t ex ett direktnummer till polisens sambandscentral i Örebro, säger Peter.

Ingen kan säga exakt hur stor nytta som nattpatrullen gör. Eller som polisen sade till Peter.

– Den nytta ni gör ser ni inte själva.

Helt klart är dock att samhället är tryggare med Nattpatrullen än utan den.

Blivande miljonärer

Torsten Ericsson har i princip varit med från början som lagens långa öga.

Den ekonomiska belöningen för de som patrullerar är inte så stor. Möjligen kan den bli det, med lite tur.

– Vi lottar ut två trisslotter var tredje månad till våra 25 patruller. Vi kan ju faktiskt bli miljonärer. säger Bosse.

– Vi får ett ekonomiskt stöd från företagarföreningen i Fellingsbro. Det gör att vi kan ha ett kontantkort till den mobil som vi står i direktkontakt med polisen.

Bosse Wernersson tittar efter fler patruller.

– Vår ekonomi kan säkert utvecklas. Men vi koncentrerar oss på att patrullera. Vi har helt enkelt inte haft tid att söka bidrag, d v s ekonomisk hjälp.

I Fellingsbro socken finns det faktiskt två Nattpatruller, en ”samhällspatrull och en bonnapatrull”.

– Det finns en Nattpatrull i Balsta som täcker området Hällby upp mot Norrby. Samhällspatrullen arbetar i Fellingsbro samhälle från Oppboga upp mot Fellingsbro kyrka, säger Torsten.

– Det vore bra om vi kunde täcka hela vår socken med Nattpatruller.

Att Nattpatrullerna arbetar i det tysta innebär att de heller aldrig gjort reklam för sig. Men nu är det dags.

– Vi behöver bli fler så att belastningen på de patruller som nu finns kan bli mindre. Eftersom vårt arbete bygger på frivillighet vore det bra om fler skulle vilja engagera sig, säger Bosse.

Hör av dig!

Efter varje patrullering lämnar varje patrull en kort skriftlig rapport som hamnar i Nattpatrullens ”kansli”, d v s i Peters ringpärm.

”Peters ringpärm”, d v s kansli.

Några allvarligare incidenter har ännu inte hamnat i ringpärmen utan det handlar mest om iakttagelser av mystisk karaktär som sedan rapporterats till polisen.

En och annan rolig händelse har dock inträffat i nattmörkret.

– Vi såg en konstig stor skåpbil vid bankautomaten. När vi hade sett den några gånger såg vi att de som satt i bilen tittade irriterat på oss. När vi ringde polisen och berättade vad vi såg svarade det att även ”skåpbilen” hade ringt. Det var en värdetransportbil som skulle fylla på pengar i bankautomaten men de vågade inte göra det för att det var en ”misstänkt bil” som följde dem.

Kanske var det där och då som utvecklingen mot det kontantlös samhället började.

Men sannolikt är det inte Nattpatrullens fel. Däremot har de gjort mycket gott. Det vill de kunna göra även i fortsättningen. Därför behöver de som sagt bli fler.

Du som har lust att hjälpa till kan ringa Peter på tel 070-510 96 45   eller Bosse på tel 070-849 67 36. Det går också bra att mejla till nattpatrullem.fbro@gmail.com

En bild på Peter Råberg som står vid en bil
En nattens riddare…
En bild på Bo Vernersson bredvid en bil
..och en till.

Foto: Lena Kallionpää & Arne Wikström

About Arne Wikström 229 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.