Rart för Rara tassar

På Kvarngatan 14 i Fellingsbro har det öppnat en frisörsalong. För hundar. Av nyfikenhet tog jag kontakt med företaget Rara Tassar och dess ägare Marie Mäkiranta och besökte henne i den villa som byggts om till salong.

Marie har växt upp med hundar och har alltid haft djur omkring sig. Sin allra första hund fick hon när hon i ett par år kring 9-årsåldern bodde med sina föräldrar i Afrika, där föräldrarna jobbade som lärare för Sida. Då fick hon sin första hund och därefter har det bara fortsatt med olika djur. Marie och hennes man har inte hundar, men de har istället katter, hästar och har även haft kaninuppfödning.

Hur man blir hundfrisör

Marie Mäkiranta.

– Att jag blev hundfrisör är lite av en slump, säger Marie. Jag jobbade som lärare tidigare och trivdes jättebra med både undervisningen och barnen. Men det blev tungt till slut och det tog närmare ett år innan jag fattade beslutet att lämna trots att det var tungt att lämna barnen.

Marie funderade ett bra tag på vad hon skulle göra istället. När två av hennes vänner som är hundägare klagade på att det var svårt att få tider för kloklippning och pälsvård, kom tanken till henne att hon kanske skulle utbilda sig till hundfrisör och öppna salong.

Hon letade runt på olika utbildningar som finns och fastnade till slut för Dog Planet. Marie ansökte och blev antagen som en av de sex personer som tas in vid varje kurstillfälle. Utbildningen är två månader lång och Dog Planet rekommenderar därefter en månads praktik. Marie hade tur och fick komma på praktik hos en av sina lärare från kursen, på Kerrys Hundvård.

Marie bor utanför Fellingsbro men inom familjen fanns huset på Kvarngatan och hon tänkte att det kunde passa som frisörsalong. Marie skaffade det material och den inredning hon behövde och öppnade upp för människans bästa vän.

Vad är hundklippning

Det finns naturligtvis specialklippningar för olika raser; det vet vi alla som sett en figurklippt pudel, men Marie sysslar främst med vardagsklippning för de fyrbenta. När den husse eller matte som bokat tid kommer möts de av en liten disk med en välkomnande skylt med hundens namn på.

Rasmus – före.

När Marie klipper är det bara hon och hunden på plats, allt i syfte att skapa en lugn atmosfär och så att Marie och hunden kan vara uppmärksamma på varandra. Miljön är lugn och stillsam och är en bra grund för att det ska gå bra.

– Alla hundar är i grund och botten snälla, säger Marie, men hundar reagerar olika. Om någon hund skulle verka obekväm med att bli klippt får man ta det extra lugnt och försiktigt. Om hunden inte kommer till ro tar jag kontakt med ägaren, så att vi kan komma överens om hur vi ska göra för att klippningen ska kännas bra för hunden.

Oftast börjar Marie med en förklippning och tar bort ganska mycket päls. Detta gör att badet blir enklare, hon når lättare in med schampot mot huden och sedan går det fortare att få pälsen torr innan den slutliga finklippningen. Under mitt besök tar hon hand om Rasmus som ska bli vårfin och han tillhör en ras som behöver en förklippning innan badet. Lugnt och stilla står han på bordet och låter Marie bit för bit korta av hans päls, som samlas i tussar kring hans tassar. När han väl är badad och finklippt är han som en vårfin upplaga av sig själv.

Rasmus – efter.

De hundägare och kunder som hittat till Marie blir oftast återkommande och Marie märker att kundkretsen stadigt ökar. Hon hoppas att ännu fler kunder ska leta sig till frisörsalongen och att hon ska kunna få fortsätta med sitt nya yrke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*