Rejäl Konsumtion – det är REKO!

REKO-ringar har varit populära i ganska många år nu. Den 25 mars var Pernilla Sigge från Rya Gårdsprodukter på Lindesbergs stadshotell i ett arrangemang av Rotary Lindesberg och pratade om vad en REKO-ring är och hur det fungerar.

Pernilla själv är engagerad i REKO-Ring Bergslagen och via deras Facebooksida kan vem som helst beställa mat med hög kvalitet som är lokalt producerad.

Pernilla Sigge berättar om REKO-Ring Bergslagen.

Det fungerar så att lokala producenter lägger ut information om vad de för tillfället har till salu och intresserade köpare skriver i kommentarsfältet vad de vill köpa. När producenten okejat beställningen betalar köparen med swish. Varannan vecka möts säljare och köpare för utlämning av beställda varor.

De som handlar via REKO-Ring Bergslagen kan hämta sina varor på onsdagar jämna veckor antingen vid Lidl i Lindesberg mellan kl. 18 och 18:30 eller vid Bryggeriet i Nora kl. 19 till 19:30.

Varför handla REKO?

Pernilla berättar engagerat och initierat om fördelarna med att handla via en REKO-ring. Konsumenter idag är vana vid att vid första bästa impuls handla den mat man blivit sugen på, men vi kanske måste ändra vårt sätt att tänka och istället äta mer efter säsong för att minimera skador av massproduktion och globala transporter. Beroende på årstid kan det finnas grönsaker, blommor, honung, ost, ägg, öl, glass, mjölk, champinjoner och olika slags kött till salu med mera.

Världsläget är dessutom osäkert och alla transporter och den storproducerade maten är sårbara för omvärldshändelser. Därför bör vi i görligaste mån gynna den lokalt och regionalt producerade maten så att den inte försvinner. Genom att handla lokalt med det som finns i vår närhet håller vi också igång den lokala och regionala matkulturen. I norra delen av vår region passar landskapet bäst för betesmarker och genom att använda markerna till djuren skapas ett bördigare och mer levande landskap. Att sluta äta kött skulle vara till men för den lokala matkulturen och det är inte så att det går att odla soja på markerna i Bergslagen.

Den lokala produktionen av mat är också långsiktig, med en verksamhet som tar tid att bygga upp för att ge en jämn produktion. Djuren lever längre och i lugnare och bättre miljö, vilket ger högkvalitativa produkter. Produktion av riktig mat tar längre tid.

Utlämning av beställda varor i Lindesberg.

Reko är även Relationsmat. Producenterna träffar sina kunder direkt och detta bygger relationer och skapar kontakt. Det finns ett samband mellan det vi äter, landskapet och människorna. Genom en REKO-ring bygger man relationer, skapar kontakt och finner ett välbefinnande i att det fungerar. En stor fördel för kunderna är att de kan hämta sin lokalt producerade mat på en plats vid ett tillfälle. Det blir dessutom inga onödiga transporter eller svinn av mat då enbart det som beställts i förväg tas med till utlämningen.

Men priset då?

Med tanke på den småskaliga produktionen och det långsiktiga tänket i matproduktion blir det självklart dyrare att handla, men kanske är det så att vi behöver tänka på ett annat sätt när vi planerar våra middagar – det är kanske inte hållbart i längden att springa till butiken och köpa jordgubbar mitt i vintern; det kanske är bättre både för jorden och för människorna att tänka säsong. Pernilla tycker inte att det har märkts så mycket av de ökade kostnaderna på försäljningen. Det är en större del av befolkningen som efterfrågar reko mat och det finns en hög medvetenhet om hur illa det är med massproducerad mat, både för människan och för klotet.

Hur blev det så här?

Idén med REKO-ringar kommer ursprungligen från Frankrike. En finländare var där och såg hur det fungerade. Han tyckte det hela verkade så intressant att han åkte hem till Finland och startade en REKO-ring där. Efter en tid hittade idén till Sverige där den utvecklats ordentligt genom åren.

En REKO-ring är löst sammansatt och har bara Facebooksidan som plattform. Och eftersom det inte är någon förening behövs heller inte några stadgar och sådana regler att förhålla sig till. Dessutom finns det en mängd regler och tillstånd som vanligtvis behövs vid försäljning av matvaror, och dessa gäller inte för denna sorts handel, vilket gör det hela enklare.

REKO-ring Bergslagen har idag ungefär 28 producenter som alla är olika aktiva under året beroende på vad de producerar. I slutet av mars hade Facebooksidan 6 600 medlemmar och det är förstås inte alla som handlar, utan många har gått med av ren nyfikenhet för att se vad det handlar om.

Nu verkar det som att det är dags för nästa steg i utvecklingen, då olika REKO-ringar gått samman och skapat hemsidan rekoplus.se, där enskilda kan gå in och se var man kan handla sin lokala mat och även beställa produkter.