Finnåker och Grönbo – mat och fika

Redan i januari var jag till Finnåkers Bruk och käkade lunch. Det var första gången som konceptet genomfördes och tyvärr – i min värld – serverades kålpudding. Förvånansvärt nog så var det gott, trots att jag egentligen inte tycker om maträtten i fråga.

Eftersom något som inte är så gott verkligen var gott, tänkte jag göra ett nytt försök, vilket jag gjorde i tisdags. På skumpiga potthåls- och tjälskottsvägar tog jag mig till det vackra bruket och hann till och med genomföra en isande promenad i parken – för att känna historiens vingslag – innan det var matdags.

Framåt tolvslaget var lokalen full av gamla och nya matgäster, som i lugnt samspråk och delande av minnen försåg sig vid buffén och sedan i godan ro kunde äta sin lunch.

Samling vid buffén.

Initiativtagarna bakom Lunch på Bruket är Berit och Ulf Pettersson. Berit berättar för mig att det var i samband med att bygdens syförening skulle läggas ned, som idén uppstod. Berit och fyra andra damer var på Bruket för en avslutningsmiddag. Eftersom maten var så god och vällagad uppstod tanken i Berits huvud att fler borde få ta del av detta. Detta var förra sommaren och efter att Berit dryftat idén med sin man och med Finnåkers bygdegårdsförening började man arbeta för ett genomförande.

Och nu har vi handling och resultat. Totalt har man satsat på sex luncher på Bruket under första halvåret 2024, varav tre nu är genomförda med ett ständigt stigande antal matgäster – nu senast drygt 50.

Det är naturligtvis inte bara lunchen som lockar, utan även den sociala samvaron. Lunchen blir en naturlig utgångspunkt att träffa varandra, dryfta de senaste händelserna i bygden och att tala om gemensamma gamla minnen. Berits tanke är också att behovet av sådana här mötesplatser har ökat ordentligt efter pandemin och den isolering som blev resultatet av den.

Pannbiff med gräddsås.

Det blir naturligtvis inte sämre av att maten är god och vällagad samt stämningen avslappnad och vilsam för själen. Så har du inte tagit möjligheten tidigare att äta Lunch på Bruket, så försök få in det i kalendern någon av de gånger som är kvar: 16 april, 14 maj och 11 juni.

Grönbo

Det går naturligtvis bra att ta en fika efter maten på Bruket, men jag hade sett något susa förbi i informationsflödet, så jag fortsatte till Grönbo istället. Där finns det nämligen ett bygdecafé mellan klockan 13 och 15 på tisdagar jämna veckor.

För 20 riksdaler skulle jag få mig en kaffe med tilltugg i Grönbo bygdegård. För mig, som relativt nyinflyttad, är det onekligen lite trixigt att ta sig fram på alla dessa småvägar till små byar och gårdar jag knappt hört talas om – trots deras historiska tyngd, men det är väl värt det. Och jag visste att jag kommit rätt, när jag hittade en parkering full med bilar framför något som faktiskt såg ut som en bygdegård.

En antydan om att det finns gott fika i Grönbo.

Och där fanns det fika och fikabröd. Och folk. Det är Anna-Lena och Björn Löfgren som håller i bygdecaféet och Anna-Lena berättar att de tidigt blivit involverade i Bygdegårdsföreningen (där Anna-Lena numera är ordförande) och att de tänkt att bygdegården skulle kunna användas till något mer än det vanliga. Tanken att öppna upp bygdegården för ett café uppstod eftersom det kändes att det fanns ett behov av en plats att träffas och umgås på.

Man började lite på prov och numera är bygdecaféet etablerat och återkommande. Anna-Lena berättar att det finns en stadig grupp personer som alltid kommer, men att det också finns ganska många som bara dyker upp ibland. Caféet har blivit viktigt för den sociala sammanhållningen i bygden och gör mycket för bygemenskapen.

Så – även om du inte kommer att vara en av de personer som dyker upp varje jämn tisdag, så var gärna en av de där som dyker upp ibland. Fikabrödet är supergott och det är ju alltid trevligt att träffa andra människor.