Se vår vackra socken genom Gunnels kamera: Jordkällare

Foto: Gunnel Godulf

I denna gamla jordbruksbygd är det vanligt att stöta på jordkällare, ofta har de nu fått stå oanvända under ganska lång tid och är mer eller mindre raserade. De grävdes ned helt eller delvis i marken, ofta i en sluttning mot norr. Här kunde rotfrukter, kål och äpplen förvaras länge, den omgivande markens fuktighet gjorde att de inte torkade ut. Även perfekt för sylt, saft och öl. På sommaren var temperaturen vanligen mellan 10-12 grader och på vintern 4-6 grader. Det var viktigt att se till att luften cirkulerade så det inte blev mögel. Ofta var det dubbla trädörrar så att det blev en sluss så det inre rummet inte kom i direkt kontakt med uteluften. Om man har en förfallen jordkällare kan man numera gå på kurs och lära sig hur man kan restaurera den och på så vis ta tillvara denna gamla kunskap. Det finns även firmor som har färdiga moduler och det finns beskrivningar på hur man kan gå tillväga för att bygga sin egen jordkällare.

Jordkällaren på bilden finns även med i en filmatisering av Lars ”Lasse-Maja” Molins äventyr. Den första delen av ”Den byxlöse äventyraren” sändes på svt den 26 februari 1971 och finns tillgängligt på Öppet Arkiv.         https://www.oppetarkiv.se/video/10028600/den-byxlose-aventyraren-avsnitt-1-av-3          Det är även inspelat på andra platser här i trakten som Oppboga gamla krog. Han föddes 1785 i Ramsberg och dog 1845 i Arboga. Tidvis levde han som kvinna och  var anställd som piga mm. 1813 åkte han fast för att ha stulit kyrksilvret i Järfälla kyrka och dömdes till livstids fängelse på Karlstens fästning men blev benådad efter 26 år.
.
About Elias ben Salem 858 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.