Betydelsefull Fellingsbro-Bibel utlånad till Västerås domkyrka.

Malin Hising

Från Näsby I Fellingsbro församlingars församlingsblad kommer följande artikel.
Läs det senaste församlingsbladet här!

Bokskåpet i Fellingsbro kyrka med Gustav II Adolfs bibel.

I Fellingsbro kyrka finns en mycket intressant gammal bibel som får antikvariskt intresserade personer att rysa av välbehag. Åtminstone finns den vanligtvis i kyrkan, men just nu är den utlånad till Västerås pastorat och tronar i centrum av utställningen ”Himmelen och solen följer jag och intet lägre” i Västerås domkyrkas Skattkammare. Utställningen handlar om det banbrytande paret Johannes Rudbeckius och Malin Hising som tillsammans har haft stor betydelse för framväxten av den svenska välfärdsstaten.
Malin Hising växte upp i prostgården i Fellingsbro eftersom hennes pappa Carolus Olai Hising var kyrkoherde i församlingen åren 1604 – 1642. Den 25 januari 1620 gifte sig hon sig med Johannes Rudbeckius i Fellingsbro kyrka. Rudbeckius var redan då biskop för Västerås stift och hade hunnit leda arbetet med bibelöversättningen av 1617 års Bibel – Gustav II Adolfs Bibel.
När Malin och Johannes gifte sig skänkte de den nu utlånade Gustav II Adolfs Bibel till Fellingsbro kyrka. Johannes Rudbeckius skrev sin namnteckning i den och därför ger den en närhet till Johannes och Malin som inget annat föremål, menar utställarna i Västerås.
Utställningen i Västerås domkyrka pågår fram till den 30 september 2019. Åk dit och bese Bibeln så får Du veta mycket mer om Johannes Rudbeckius och Magdalena Hising och deras betydelse ända in i vår tid!

About Elias ben Salem 1550 Articles
Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som nu övergår till fellingsbro.se.