Bokbussen i ny skepnad!

Foton: Berit Pettersson

Den nya bokbussen är mycket uppskattad. Inte minst i Finnåker. Dessutom är bokbussen rikt illustrerad av fellingsbrobon Ida Rozén Bransell!

Berit Petterson

När fellingsbro.se talar med Berit Pettersson från Finnåker säger hon:

– Sen en del år tillbaka har vi läshungriga ”glesbygdare” i Finnåker kunna åtnjuta kulturtjänsten Bokbussen!  För länge sedan hade den sin ”hållplats” utanför Handlargården. Men på senare tid stannar den vid Finnåkers Bygdegård.

Finnåkers Bygdegård

– I vintras fick vi den spännande informationen att en ny, större bokbuss var planerad att börja trafikera kommunen till hösten!

– Det var med stor spänning vi låntagare samlades på parkeringen vid Bygdegården måndagen den 20 augusti. Det var premiärtur för nya Bokbussen!

– Vi visste att den skulle vara mycket större än den förra och vi ängslades nästan att parkeringen inte skulle räcka till.

– Nu kom den rullandes uppför motlutet innan Bygdegården och svängde in på parkeringen som räckte till. Det var då för väl!

Mimmi Trång och Kristina Blom

– Som vanligt var det Bokbussens egen chaufför Mimmi Trång som så elegant rattade denna jätte till Bokbuss! Dubbelt så lång som den gamla! Med på premiärturen var också Kristina Blom från huvudbiblioteket i Lindesberg.

– Andäktiga klev vi upp! Ganska marigt faktiskt för den med stela leder. Det är brant trappa upp.

Anita Jansson och Mimmi och Kristna njuter en mugg kaffe.

– Bussen är interiört ombonad och färgglad! Längst bak finns en stor sittplats där man kan dricka en kopp kaffe och umgås en liten stund. Här finns också projektor och duk som kan fällas ner. Tanken är att man bland annat ska kunna ha samhälls – och annan information till låntagarna här längst bak.

– Bussen är 11 meter lång och 2,5 meter bred och 3,4 meter hög. För att skapa mer utrymme finns möjlighet att göra detta med utfällbar vägg på mitten av bussen.

– Exteriören är vackert turkosblå och ”aktern” är grafiskt formgiven av Fellingsbrobon Ida Rosén Branzell .

– Bokbussen är ”skräddarsydd” i Finland av det finska företaget Kiitokori som specialtillverkar bussar för olika ändamål.

– Vi i Finnåker är verkligen glada över den nya bokbussen!

Den nya bokbussen kommer en gång i månaden till Finnåkers Bygdegård. Nästa gång blir måndagen den 15 oktober 13:00 – 15:00.

 

 

 

About Elias ben Salem 409 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.