Nu har vår socken fått sin egen goda limpa!

Bo Haraldsson Rynninge, Ann-Sofie Ahlgren Balsta och Göran Pettersson Rynninge

Det finns mycket matnyttigt i vår socken. Nu även Fellingsbrolimpan som är framtagen på i första hand finfina råvaror från vår socken. Naturligtvis går den alldeles utmärkt att baka själv. Smaken på limpan är själva kronan på detta bakverk: den smakar alldeles utmärkt!

Balsta

Det finns massor med olika sorters limpor. Och så finns nu även Fellingsbrolimpan! Sin korta historia till trots  är och förblir den limpornas limpa. Från och med nu borde den ligga överst i varje brödkorg på jul- och påskborden. En brödkorg utan några skivor Fellingsbrolimpa är och förblir bara en helt vanlig enkel korg.

Gotlandslimpa, Upplandskubb och norrländskt tunnbröd i all ära. Mot Fellingsbrolimpan väger de alla lätt. Fellingsbrolimpan har sitt ursprung i den fellingsbroska fina sockenmyllan och de flesta av ingredienserna kan inhandlas på plats.

Några av dem kan man även hitta på Hemköp i Fellingsbro.

Naturligtvis går det även att använda kopior av de ursprungliga ingredienserna. Men då blir det sannolikt bara en synnerligen blek kopia av originalet. Då blir det bara en vanlig limpa bland alla andra limpor och kan möjligen fungera till vardags men aldrig till fest.

Rynninge

Höga krav

Vanliga limpor är inte sällan ganska ”smaklösa”. Dessutom tämligen historiefattiga. Så icke Fellingsbrolimpan.

Smaken är lite svår att beskriva men smaklökarna slår frivolter i gommen när den hårda men tunna brödytan förenas i munnen med den luftiga porösa brödkärnan. Kort sagt: smaken fyller även högst ställda krav. Det kan bero på att en del av ingredienserna är KRAV-märkta.

Historien om Fellingsbrolimpan är även den intressant.

Den första Fellingsbrolimpan såg ugnens ljus hemma hos Ann-Sofie Ahlgren i Balsta. Det är inte mer än ett par dagar sedan.

– Jag tyckte att det var kul att ta fram ett recept på en egen limpa som man kunde göra på produkter vi själva producerar här i vår socken. Premiär för receptet blev det vid Solhems nypremiär i förra veckan, säger Ann-Sofie.

En av hemligheterna bakom den goda Fellingsbrolimpan är att man ska använda lite jäst och att degen ska jäsa länge.

– Degen ska dessutom vara lite kletig, nästan så att man får klicka ut den i formarna. Man ska inte knåda degen. Fellingsbrolimpan är väldigt lätt att göra.

 

Rynninge

Fellingsbrolimpa 2 st

10 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
2 msk honung från Furuhill,  (Inger Kjerling)
2 tsk brödkryddor, anis och fänkål
5 dl dinkelsikt från Norra gården i Balsta, (Ann Sofie Ahlgren)
9 dl vetemjöl från Storgården i Rynninge, (Bo och Marita Haraldsson)
2 tsk Lycktäppans rapsolja, Rynninge, (Göran Pettersson)
2 msk vetemjöl

 

Här är receptet:

Dag 1

Lös upp jästen i vattnet och rör ner salt, honung och kryddor. Tillsätt allt mjöl, lite i taget och rör till en jämn smet.

Pensla två avlånga formar, som rymmer 1½ liter, med olja och mjöla dem lätt. Häll degen i formarna och strö över lite mjöl.

Täck formarna med en bakduk och låt jäsa 1 timma. Ställ sedan  formarna övertäckta i kylskåpet och låt jäsa över natt eller 10-12 timmar.

Dag 2

Ta formarna ur kylen och värm ugnen till 225 grader. Sätt in formarna och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda bröden 1 timma. Låt dem gärna vila en stund.

Ett tips:

Ta en skiva av det varma brödet. Bred på lite smör och titta på när det börjar smälta. Häll upp ett glas härproducerad mjölk från Sverkesta. Ät, drick och njut! I ett nafs är hela limpan slut.

About Arne Wikström 205 Articles

Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.