Sven-Rune i byn: De röda kavajernas fest !

Vinröda kavajer

Ett par gånger har jag skrivit om ett par ”trivselföreningar” från det då aktiva 70-80-talet. Ett extra minne kan jag som komplettering inte undanhålla er. Alltså:

Det var så att det ibland ordnades någon danskväll med mat och allt i Stjärnsalen i vårt fina Hotell Fellingsbro. Om det nu denna gång var till nyår eller trettondagen kommer jag inte ihåg – men dit skulle det ”nöjeslystna” Fellingsbro, till en kväll att se fram emot.

Extra festligt alltså ! Men så dyker det ibland upp vissa problem !
”Jag har ingenting att ta på mig”, hörs det i flera hem – och då från damerna förstås.
”Ja, men den där nya klänningen du köpte i höstas då, den är väl fin”, försöker en och annan make.
”Neej, den är ju jättegammal och den har jag ju haft flera gånger” ! Ja ha, och därmed är ytterligare försök till avvikande åsikter avslutade.
”Och förresten, du måste köpa en ny kavaj, för den du har, kan du inte ha ”! Invändningar, som att det inte var något fel på den man hade, ignorerades helt.
”Nu går du och köper en modern kavaj. Jag såg att Bengt Carlsson hade riktigt fina”! Orden uttalades bestämt och i flera fall med medföljande tydlig blick. Icke förhandlingsbart alltså !

Marsch iväg till nämnda affär, ja någon även till Sandbergs i Arboga. Som sagt, nya moderna kavajer fanns av senaste snitt och färg. Storlekar provades och när någon passade blev det ett snabbt köp. Avklarat !

Här måste jag nu inflika att det trots ofta motsägande åsikter är en viss skillnad på manligt och kvinnligt tillvägagångssätt vid klädinköp. Sedan må Fientl…. förlåt Feministiskt Initiativ säga vad de vill, för när det gäller damer, tar det tid – lång tid. Mycket ska det kännas på, många plagg provas liksom även att olika affärer måste besökas, trots att det plagg man först provade blev det man slutligen köpte. Är det någon, som känner igen det hela ?

Så kom ”Kvällen”. Alla såg fram emot en trevlig sådan, vilket det också blev. Kanske källarmästare Niessner även denna afton skulle framföra sin ”Volgasång” med klar stämma ? Så kom de förväntansfulla gästerna efter hand, men denna gång blev det litet extra uppmärksammat ! Det gick liksom en glad susning i salen. Vadan då detta ? Jo, det var så att flera av herrarna, som inhandlat sina nya kavajer hade valt den senaste färgen – vinröd ! Jag tror det rörde sig om ca 6 st. Inte så många – men de märktes med sin speciella färg !

Kommentarer duggade tätt med vänliga gliringar som exempelvis om det var orkestern, som kom eller om ”Partiet” hade skaffat en klubblazer. Allt togs med glatt humör eftersom det gällde herrar – för tänk om något liknande hade inträffat för damerna ! Det är klart – det skulle aldrig kunnat bli aktuellt. Där ligger vi i lä mina herrar !

Sven-Rune i den festliga byn.

About Elias ben Salem 306 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.