Vargen har slagit sig ner för gott i Nyckelby!

Ett nytt vargrevir i området Svillinge, Fågryte och Nyckelby har bildats. Det är ett vargpar från Kölsta-reviret i Kolsva som slagit sig ner i området.

Vargspår ger spår av oro hos bl a får- och hundägare.

-De har nyligen kommit dit. De är där för att stanna, säger Per Olof Ahlquist, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Örebro.

Då och då har vargar observerats i det nya revirområdet. När en nyckelbybo mötte en varg på Nyckelby gata tog hen kontakt med länsstyrelsen. En person från länsstyrelsen kom ut och tog DNA-prov. Det visade att vargarna kom från reviret i Kolsva.

-Nu vet vi att dessa ungvargar, en tik och en hane, bildat ett helt nytt revir i Nyckelbyområdet. Det har fått namnet Vidal-reviret.  Många har under ganska lång tid sett spår av och observerat dessa vargar. De har även angripit hundar.

-Vargar beter sig på ett speciellt sätt när de markerar revir. Det har dess vargar gjort. De här vargarna kommer att vara kvar och de kommer bara att bli fler. Ett normalstort revir rymmer 5-7 vuxna vargar, säger Per Olof Ahlquist.

En av vargarna är en löpande tik.

Ökad vaksamhet

-De som bl a har får och hundar har anledning att se upp, vara vaksamma. Det gäller att ha bra stängsel för fåren och att hålla god uppsikt över sina hundar.

-De här vargarna, som rör sig bland bebyggelsen i området, skapar betydligt mer oro än vargar i ett skogs-revir. Det beror bl a på att de här vargarna oftare ses bland husen och på vägarna än de som lever i skogen. Det gör att  orosmomenten blir tydligare och fler.

-Om de här vargarna i Vidal-reviret kommer att blir mindre skygga och mer närgågna, eftersom de ofta möter människor, vet vi inte. Det vi vet nu är att de har kommit för att stanna.

Vid den här ladan observerades en av vargarna.
About Arne Wikström 313 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.