Vinterspår i vinterskrud

Vad är vinterspår egentligen? Några härliga vinterdagar med några minusgrader besöker fellingsbro.se utställare i socknen.

Jag undrar vad Anders nu ska hitta på.

Skogsmossen

Vi tar oss till  på vita vintervägar till Skogsmossen. Där  hälsar Anders Forsell och Åsa Ericsson oss välkomna. Vi stiger in i ateljén med för evenemanget fyllda väggar med intressanta fotografier. Ett som sticker ut är apan som speglar sig i en backspegel. Vi är lite nyfikna och frågar Anders.
– Vi var på resa i Indien. Vid ett tillfälle passerade vi en motorcykel. Ägaren som  hämtade smutstvätt var inne i en butik. Då passade en nyfikna apan på utforska  motorcykeln. Backspegeln var självklart det mest intressanta.  Han tittade ömse om på sig själv och ömse om på omgivningen genom backspegeln. Jag tycker att samspelet mellan människa och djur är spännande och kul som jag hoppas kunna förmedla.

Orrkilen

Från Skogsmossen tar vi oss till Orrkilen fortfarande i Fellingsbros sydligaste del. Där träffar vi Siv och Lars Leander som nu har utökat utrymmet för konsten. I ett av husen finns Sivs originalmålningar i olja från sin bok. ”Bilder och Berättelser”.

Därifrån promenerar vi  ner  till ateljén som har en vacker utsikt över Arbogaån. Rummet är perfekt för att visa upp konsten. Siv säger: ” I mitt konstnärsskap är ljuset en väsentlig del. Samma motiv blir väldigt annorlunda beroende på ljuset. Jag vill också att tavlorna ska skänka värme och hoppfullhet.”

 Fellingsbro samhälle

Sockenstugan

Från Orrkilen blir nästa mål centrala Fellingsbro.  Carin Nystedt-Andersson och Hasse Jansson ställer  ut i sockenstugan på Bergsvägen.

Sockenstugan lever upp.

När vi frågar Carin vad vill hon säga oss med sin konst svarar hon -Jag njuter av det vackra och sköna i skapelsen och vill med harmoniska färger och ljus tolka och återge allt rikt, som jag möter i livet. Det kan vara i målningar, men också i blomsterarrangemang och heminredning. Lyriken är en inspirationskälla. En dikt av Åke Åkesson (ur diktsamlingen Andas mot natten) inspirerade mig  till tavlan Vårdag.

I sockenstugan har vi också Hasse Jansson. Hans böcker och vykort finns både att beskåda och köpa. Den 22 september hade vi Hasse som profil.

Hasse Jansson

http://www.fellingsbro.se/2017/09/22/de-ger-djuren-nytt-liv/

Biblioteket

På biblioteket inte långt från sockenstugan träffar vi Anneli Wirsen Holm och hennes dotter Alva. Uppenbarligen väldigt uppskattade. De flesta tavlorna var sålda  vid söndagsbesöket.

Balsta bygdegård

Lite längre norr ut finner vi Balsta Bygdegård där utställningen  av konstnärerna Anita Tjerneld, Katarina Westrin och Margareta Skogsberg verk kan ses.  Ull i olika former  verkade vara huvudtemat.

Tavla målad med ull.

Anita visar sina nåltovade alster och ger även besökarna  möjlighet att pröva på att tova med nål.

Katarina verkar baka med ull och när vi frågar säger hon
– Det gäller att få ullfibrerna att haka i varandra. Det är så fiffigt att trådarna har små hullingar. De kan bara gå i en riktning. Hullingarna spärrar om man försöka backa. Med en nål kan man sedan göra fina detaljerade saker. Det här ger väldigt bra möjligheter att måla i ull som tavlan till vänster visar.

Margareta Skogsberg

Margareta visar hur man skapar konstverk genom att kombinera akrylmålningar med glas.
Passa på och besök  Gårdsbutiken när ni kommer hit. Att gå på i ullstrumporna (för övrigt gjort på fårull) är inte aktuellt här. Lammskinn och andra naturprodukter finns  för hugade spekulanter.

Balsta Gårdsbutik

 Ullergården

Ullegården

Ännu en gång står Ullergården som värd för ett antal konstnärer och hantverkare under Vinterspår. Denna gång känner man verkligen att det är vinterspår. En dag med vinterkyla och snö gör det inbjudande att komma inomhus för att betrakta konst och hantverk.

Patrik Eriksson
Fotograf: Cajsa Carlsson

Den aktiva föreningen huserar 8 utställare med varierande alster. Man kan se Ullergårdens egna målargrupp samt slöjdklubb visa vad man har skapat.

Patrik Eriksson finns återigen på plats och visade sina fantastiska och originella målningar.

Hökfors & son (Hans och Dan) har burit in en egentillverkad kajak som blir ett blickfång och diskussionsämne precis innanför entrén. Hans påstår att det är ett enkelt jobb att göra på ca 150 timmar. Men det som ter sig enkelt för en person kan vara rena underverket för en annan.

Hökfors & son (Hans och Dan) – egentillverkad kajak
Fotograf: Cajsa Carlsson

Carl-Erik Guldbrand är enligt sig själv ”en ung man med en gammal själ” som väljer att visa upp både träslöjd och konstsmide. Visar man sig intresserad får man en intressant pratstund och kan diskutera materialval och hantverkstekniker.

 

 

 

 

 

Slutligen kan man beundra två konstnärer som var för sig visar målningar. Ulla Rudfjäll har målat med olika tekniker samt visar olika smycken.

Ida Rosén Branzell har målningar och illustrationer till barnböcker. Hon kommer också att vara med och illustrera utsidan på kommunens nya bokbuss. Ida är även Fellingsbrorofil i fellingsbro.se.

Många väljer sedan att sätta sig ner och ta en god fika och reflektera över intrycken eller prata med bekanta ute i samma ärende.

Finnåker

Bettina Bard visar The Dragons of Finnåker. Drakarna är små unika med stor personlighet. Alla är handgjorda i lera och finns tillgängliga att köpa ifall du vill skaffa en helt egen att ta med hem.

Grönbo Bygdegård

Fellingsbro hembygdsförenings ordförande Karl Arne Löthgrens första kommentar efter att ha besökt Grönbo är
– Jag har aldrig ätit en så fantastisk god pizza någonsin. Kanske var det ett tecken på hur besökarna uppskattar utställningen.

Inger Griberg frågade sig om det var bättre förr. Svaret är kanske inte så viktig som att kunna se och uppleva äldre hantverk och verktyg.

Spannarboda

Det underbara skåpet

Thomas Lundkvist berättar med utgångspunkt från en gammal stor och vridbar barockstilbyrå som har lådor fyllda med föremål och bilder från konst, musik, teater och historia. Byrån har naturligtvis lönnfack. Vi blir naturligtvis nyfikna på vad som denna rekvisita har för mening. Thomas säger
– Ni får vänta litet tag eftersom det blir en extra föreställning  redan på söndag den 11 kl. 14:00. Det finns bara 30 platser.

Är du intresserad är det bara att slå en signal eller skicka epost till Thomas.
thomasvlundkvist@gmail.com
0705-17 96 10

Här tog vår vandring i Vinterspår slut. Det blev en kul tur bland mängder av fin kultur i vår socken!

About Elias ben Salem 199 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.