Vara ute och cykla

Bild på Chefredaktören Elias Ben Salem

Vara ute och cykla är ett idiomatiskt uttryck som betyder att ha gravt missuppfattat något, ofta till den grad att situationen kan uppfattas som humoristisk. Enligt Nationalencyklopedins ordbok är första belägget för uttrycket ”vara ute och cykla”, i betydelsen missta sig helt, från 1969.

Funderar ni som jag på vad de säger på nyheterna i TV? Just nu är budskapet på lokala nyheterna i Örebro att cykelhjälmen räddar liv. En självklarhet kan tyckas. Att det är bra vet jag av egen erfarenhet. En vinter när jag cyklade i Stockholm skulle jag från cykelbanan passera en nyplogad gata. Vad jag inte hade observerat var att gatan var ishal. Jag snurrade runt, det var ett ögonblicks verk, och slog i huvudet. Turligt nog hade jag skaffat hjälm som jag dessutom hade på huvudet. Vad som kunde ha hänt vill jag inte tänka på.

Det påminner mig om en tjänsteresa jag hade från Fellingsbro till Katrineholm. Jag lyssnade på radion i bilen. Där presenterade Statens Cykelskadeutredning sitt betänkande. Man hade i utredningen kommit fram till att skadorna uppkom i samband med att man trillade av cykeln. Man hade konstaterat att när det gällde bilar så hade bilbältena haft en mycket positiv effekt. Därför föreslog man att man skulle stifta en lag för obligatorisk cykelbälte. Kanske en bra idé men kanske inte.

Det tog ett tag innan polletterna ramlade ner. Det var den första april.

Hur reflekterande är du över nyheter som presenteras?

Vänligen

Elias

About Elias ben Salem 1550 Articles
Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som nu övergår till fellingsbro.se.