Ju fler kockar desto bättre soppa

– De var lite tafatta i början. Men de tog sig. Till slut började de prata om att öppna restaurang i Fellingsbro, säger Christina Jarl, Ervalla, och före detta fellingsbrobo.
De hon talar om är ”Mästerkockarna” från Fellingsbro som under Christinas ledning utvecklat sitt matlagningskunnande till oanade höjder.
Håkan Ahlgren, Fellingsbro, var härförare för Mästerkockarnas härjningar i Christinas kök.

Chrisitna Jarl har med fasta tyglar lett herrarna genom matlagningens ädla konst.

Christina driver ett gästgiveri i Ervalla. Det är där hon genomför sina matlagningskurser och det var dit som Mästerkockarna från Fellingsbro åkte med sina egenhändigt inhandlade matvaror på Hemköp i Fellinsgbro.

– Inför varje möte fick de en inköpslista så att de kunde baka bröd, laga en soppa, fixa en varmrätt och se till att det blev något gott till kaffet. Huvudinriktningen var att de skulle laga till husmanskost. Det låter kanske inte så avancerat men det är ofta lättare sagt än gjort. Men både Mästerkockarna och sopporna gick från ”klarhet till klarhet”. De lyckades även med kåldolmarna vilket inte är det lättaste.

Var det ett gäng blivande stjärnkrögare du fick hand om?

– Absolut, definitivt! Och här kan man tala om verklig matglädje. Det var roligt hela tiden! För att inte tala om matlusten. Den var om möjligt ännu större än matglädjen.

Mycket grädde

Fem glada, goda matmöten blev det. Allt tack vare att Håkan tyckte att man även ”kan ha lite kul i pensionärsföreningen SPF Fellingsbro”.

– Vi blev tolv gubbar i matgänget och vi satsade på närodlat och ekologiskt när vi gjorde våra matinköp. Det var många som tittade glatt förvånat på oss när vi irrade omkring med inköpslistorna på Hemköp.

– Ska sanningen fram blev det en hel del grädde också. Till nästa matlagningskurs måste vi nog gå ner i vikt. Annars blir vi; SPF, en för tung ma(k)tfaktor i Fellingsbro.

Att det blev hos Christina i Ervalla, och inte i Fellingsbro som mästerkockarna huserade, har en enkel förklaring.

– Vi har ingen lokal här med så många spisar, säger Håkan.

Rykten i socknen säger att ni tänker öppna restaurang i Fellingsbro?

– Kanske det. Men först ska vi utmana PRO om vilken pensionärsförening som är matgladast här i socknen.

Här är namnen på de nyutbildade mästerkockarna från Fellingsbro:

Torsten Baeckström, Per-Olof Edstam, Hans Jansson, Bernt Larsson, Alf Lundqvist, Karl Arne Löthgren, Benny Olsson, Alf Thunberg, Sören Wester, Arnold Westrin, Göte Widén, Håkan Ahlgren. 

 

About Arne Wikström 229 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.