Gösens Fisk är mer än en glad lax

Varje onsdag öppnar Anna luckorna till havets rikedomar. Då har Gösens Fisk parkerat utanför Hemköp.
Fisken och skaldjuren håller samma kvalitet som i de mer kända saluhallarna i Stockholm. Men priserna är lägre. När det gäller priset på färsk fisk gå det helt enkelt inte att ”fläska” på.
– Att vi kan hålla lägre priser beror bl a på att vi nog har lägre omkostnader än t ex fiskhandlarna i Stockholm, säger Anna.
Vilken fisk köps det mest av i Fellingsbro?  Lugn, svaret kommer.

Gösens Fisk startades i Arboga 1935. Det var Annas farmor och farfar som drog igång affärerna. Sedan tog Annas pappa över och 1990 tog Anna och hennes man Anders över verksamheten. Tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredagar besöker de ett antal orter i närområdet. Onsdagarna är vikta för Fellingsbro mellan kl 16.30 – 18.00.

– Det är riktigt roligt att komma till Fellingsbro. Kunderna är så vänliga och trevliga. Och så har vi våra kära stamkunder som man gärna byter ett ord med.

Upp och ner
men framåt

Färskare kan det knappast bli här på landsbygden.

Varje dag kommer det leverans av fisk och skaldjur från Göteborgs hamn och Smögen. Leverantörerna gör ett stopp vid Gösens Fisks centrallager innan de fortsätter mot Stockholm.

– Färsk fisk måste vara färsk, det är ju själva grejen, annars skulle vår fiskaffär inte fungera, säger Anna som själv har helstekt piggvar som sin favoritfiskrätt.

Vilken är då favoritfisken eller bästsäljaren i Fellingsbro?

– Det var strömming men nu är det blandat; torsk, kolja, rödspätta… Och räkor! Det går faktiskt åt ganska mycket räkor här i Fellingsbro. I Fellingsbro har man också blivit allt mer medvetna om vad det är man vill ha. Så t ex har intresset för ekologiskt producerad fisk och skaldjur ökat liksom för närpoducerat. Vi har bl a fisk och skaldjur från Hjälmaren.

Ett problem för fiskhandlare i allmänhet och så även för Gösens Fisk är att priserna på färsk fisk och skaldjur variera kraftigt från bara en dag till en annan.

-Ja, så är det. Ta bara räkorna. För ett par veckor sedan kostade de 500 kr per kg och förra veckan 250 kr per kg. Det har med tillgång och efterfrågan att göra. När det stormar och blåser och fisket går sämre blir priserna omedelbart högre. De här kraftiga svängningarna i priserna kan ibland skrämma bort kunder men det är inget vi kan göra något åt.

De stora prissvängningarna på fisk och skaldjur gör att även affärerna för Gösens Fisk går lite upp och ner men hittills har affärerna gått hyfsat.

– Så kan man sammanfatta affärsutvecklingen, säger Anna och ler.

Fisk i nätet
Inte på!

Frågan är om inte Anna och Anders har hittat, som det brukar kallas, en bra nisch för sina affärer. Det enda de kanske kan vara lite oroliga för är att råka ut för soppa-torsk. Å andra sidan behöver de ju knappast oroa sig för den ökade nät(!)handeln via internet. Färsk fisk på posten kan knappast vara så lyckat.

– Den konkurrens vi kan märka av på en del orter kommer från de ”färdiga matkassarna” men i dem rör det sig ju mest om djupfryst fisk.

Anna hjälper gladeligen till med recepten till inköpen.

En konkurrensfördel som Anna och Anders har gentemot matkassarna är att de, till skillnad från matkassarna, kan prata med sina kunder. T ex om goda recept på fisk och skaldjur samt tips på viner som passar bra till rätterna.

– Vi har väl lärt oss en del med åren. När vi stänger för fisken i butiken öppnar vi i stället i köket. Vi är intresserade av matlagning och det är ju så spännande med fisk och skaldjur. Det går att variera så mycket. Det är ju både vardagsmat och festmat. Och nyttigt! Dessutom ofta väldigt lätt att lyckas med.

Ett enkelt och gott recept som vi på fellingsbro.se fiskade upp är detta: Köp ett par uerfileér. Be att få skinnet borttaget så att de inte ”knorrar ihop sig” i stekpannan. Salta och peppra fileeérna och stek dem ett par minuter på varje sida. Servera med kokt pressad potatis och Gösens Fisks egen vitvinssås. Det smakar minst sagt ”fågel”!

About Arne Wikström 234 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.