Den nya styrelsen – omvalda och nyvalda

Så har årsmötet passerat sin gilla gång och Sockenföreningen har fått en styrelse som består såväl av ”gamlingar” som ”nyingar”, det blir erfarenhet blandat med ny-fikenhet, så det ska bli ett spännande år med alla de bollar som kastats upp i luften – allt från samlingsplats för epa-ungdomar, ställplatser vid badet, kolonilotter nere vid ån, uppfräschning av parken vid Hemköp till bridgekvällar i Sockenstugan och trädplantering för nyfödda! Och massor av idéer och tankar om vad Sockenföreningen skulle vilja göra för socknen. Vi tar ett steg i taget, för det har vi hört, att även den längsta resa börjar med ett första steg.
Inför det nya styrelseåret ombads styrelsen av fellingsbro.se att göra en presentation av sig själva – och med några väl valda ord svara på vem de är, hur de förhåller sig till styrelsen och vad de brinner för och tror att de kan tillföra föreningen och socknen.
Här är de: den nya styrelsen – nya som gamla ledamöter.

”Nyingarna” – de nyvalda

Ledamot Lottis Grage. Lottis är fellingsbroaren som aldrig lyckades ta sig från byn, utan blev kvar när hennes årskull drog vidare. Strax utanför samhället bor hon i en villa tillsammans med sambo och två pojkar. Trädgård, renovering och inredning är de stora intressena. Dessutom har hon sedan 25 år tillbaka det egna företaget Knutens hårvård, som ligger på Bergsvägen inne i Fellingsbro.

Från början var Lottis en i valberedningen, men valde sedan att också ställa upp som styrelseledamot eftersom hon känner att Sockenföreningen är en intressant förening och hon ser fram emot att få ta del av engagemanget för socknen.

Lottis är övertygad om att hon kommer att ha nytta av sitt eget företagande och sitt intresse av att få bygden att leva vidare och växa. Ungdomarna är viktiga i samhället och något som Lottis verkligen vill hjälpa till med är att få ungdomarna in på rätt bana från början i livet.

Ledamot Elin Pettersson. Elin är 44 år och har just flyttat tillbaka till Fellingsbro efter 24 år på vift runt omkring, men mestadels i landets huvudstad. Hon är gift och har två barn i skolåldern.

Elin är alldeles nyvald in i styrelsen och det beror på att hon tackade ja när hon blev tillfrågad om hon ställde upp.

När Elin flyttade från byn fanns här ingen Sockenförening, men hon har på håll haft koll på och följt vad som händer i Sockenföreningen och även andra föreningar och vad de håller på med. Det hon sett är en bygd som faktiskt levt upp på flera områden. I Sockenföreningen vill Elin jobba tillsammans med andra för att stärka känslan av levande bygd och hon hoppas få bidra till att gjuta ännu mer liv i den. Hon brinner för allas lika värde och ungas rätt till meningsfulla aktiviteter.

Ersättare Stig Holm. Stickan bor i Krakow tillsammans med sin fru Eva-Lena och deras franska bulldog Morgan. 2018 flyttade de hit från Stockholm. Stig har visserligen fortsatt jobba i Stockholm, men är sedan i somras hemflyttad på riktigt. Tidigare jobbade han med bärgningsverksamhet och nu kör han taxi i Arboga som extraknäck.

Tillsammans driver Stickan och Eva-Lena loppis och butik hemma på gården – vem har inte hört talas om Trollkarlens fru (gammelstugan), även om den just nu går på sparlåga.

Det Stickan främst brinner för är att få bygden att leva upp lite och att sänka medelåldern i föreningslivet. Viktigt är också att få hit fler företag och att visa upp vilket fantastiskt område det här är att leva i.

Ersättare Ismo Mäkiranta. Ismo är värmlänningen som flyttade till Fellingsbro 1995. Idag är familjens barn utflugna, men barnen fick en trygg uppväxt i Fellingsbro, både inom skolan och föreningslivet. Via Örebro universitet utbildade Ismo sig till grundskollärare och han har mångårig erfarenhet som lärare och skolledare inom Lindesbergs kommun. Hans nuvarande arbetsgivare är Örebro kommun, där han arbetar som biträdande rektor.

Generellt gillar Ismo alla former av rörelseaktiviteter och olika slags träning, både ute i naturen och inne på gymmet. Så har han också varit föreningsledare på orienteringssidan i Fellingsbro GoIF i många år och tidigare även varit ledare inom friidrott.

Ismo blev invald vid förra veckans årsmöte som ersättare i styrelsen och han har ett stort intresse för att påverka ungas uppväxtvillkor.

”Gamlingarna” – de omvalda

Ordförande Maria Andersson. Maria växte upp i Rynninge utanför Fellingsbro och efter att ha varit på vift ett tag – närmare 15 år – har hon nu återvänt och bor i byn med sin sambo och deras två barn. På gården finns det ett gäng alpackor, får, höns, katter och bin. Så dagarna är fulltecknade. Maria har jobbat inom akutsjukvården i 15 år och just nu håller hon på att läsa till specialistsjuksköterska inom intensivsjukvård.

För några år sedan blev Maria tillfrågad om hon ville vara med i Sockenföreningens styrelse eftersom valberedningen var helt övertygad om att Maria kunde tillföra föreningen något. Sedan dess har hon valt att fortsätta eftersom hon tycker att Sockenföreningen är viktig och att styrelsemedlemmarna kan bidra på flera olika sätt, bland annat genom att tillvarata Fellingsbros intressen politiskt men också för att föreningen arbetar nära dem som bor och verkar i Fellingsbro socken.

Det är mycket som är viktigt för föreningen och socknen, till exempel barn och ungdomar eftersom de är vår framtid. Det gör också att föreningslivet blir viktigt. Samtidigt får Sockenföreningen inte glömma bort de äldre utan ska också tillvarata deras intressen. Det är viktigt att föreningen syns och hörs och att det händer saker både i själva samhället Fellingsbro och runt om ute i socknen.

Vice ordförande Johan Andersson. Johan är bonde från Fellingsbro (Norrby) och utanför den verksamheten sysslar han också en hel del med entreprenadarbeten, till exempel inom byggnation, rivning, snöröjning med mera. Under förra året gjorde han en hel del arbete åt Svenska kyrkan med kyrkogårdsskötsel.

Sedan tidernas begynnelse, alltså sedan 2017, har Johan varit med i Sockenföreningen som en av de drivande personerna och vid detta årsmöte kvarstod han efter att han blivit omvald vid det förra årsmötet.

Johan gick med i Sockenföreningen därför att han tror på en organisation som gemensamt kan arbeta för att möta de utmaningar och möjligheter som finns och som kan tänkas komma inom Fellingsbro socken. I den tron ingår att försöka vara lyhörd och lyssna till vad invånarna vill och önskar för att därefter ta det med sig in i Sockenföreningen.

Kassör Lena Lindholm. Lena är född och uppvuxen i Örebro, men livet förde henne så småningom till Norrköping. När hon sedan 2016 fick jobb på Ahlgrens i Fellingsbro var tanken att flytta tillbaka till Örebro. Men som hyresläget såg ut var det enklare att få en lägenhet i Fellingsbro. Och nu för tiden har hon köpt hus i samhället och flyttat in där med sin katt. En liten extra detalj kring Lena är att hon är en passionerad hojåkare och faktiskt äger två motorcyklar, en för fincruising på bättre vägar och en för lite mer brutala vägar.

Det var 2021 som hon blev tillfrågad om hon kunde ställa upp som kassör för Sockenföreningen och när hon tackade ja gick hon en tid jämte vår nestor i föreningen, Torsten, innan hon självständigt tog över hela bokföringsbiten.

Lena tycker att Sockenföreningen fyller sin funktion och gör ett viktigt arbete, men känner själv att det är just som kassör hon kan bidra mest.

Sekreterare Mats Byrén. Mats har levt hela sitt liv i Fellingsbro och de senaste åren har han verkat som pastor i Ängebykyrkan. Innan han kom så långt i livet så sommarjobbade han faktiskt på folkhögskolan under gymnasietiden (och dödade krukväxter!) och hans första riktiga jobb blev på Oppboga bruk, D-skiftet. Då passade han också på att göra några år i brandkåren innan han ägnade 25 år av sitt liv åt musikbranschen, tills han till slut landade som pastor i Ängebykyrkan.

Mats blev omvald till styrelsen vid årsmötet och hans funktion är som sekreterare, vilket passar honom bra eftersom han gillar det administrativa. Det är så länge sedan han kom med i styrelsen att han har svårt att komma ihåg när det var, men troligen var det på en ordinarie stämma hösten 2019. Han blev helt enkelt tillfrågad om han ville gå med i föreningen och bli sekreterare, vilket han nappade på. Mats har bott så länge i Fellingsbro att han faktiskt en gång har sett ett annat Fellingsbro än det vi har idag. Förändringarna fortsätter och Mats är övertygad om att Sockenföreningen har en viktig roll att fylla i dessa tider. Det finns så många goda krafter och bra initiativ i Fellingsbro där Sockenföreningen kan vara med och stötta. En av Mats viktigaste frågor handlar om samarbetet mellan föreningarna, att få till det här att föreningarna ska prata mer med varandra och prata om vilka utmaningar man har, vilket förmodligen är erfarenheter som alla föreningar delar.

Det som funnits längst på Mats lista över viktiga saker är detta med barn och ungdom, och att via olika föreningar kunna få reda på hur barnen i byn – och socknen – har det och hur man ska arbeta med detta.

Ledamot Lars-Göran Eriksson. Lars-Göran har tidigare arbetat inom posten, men är sedan ett antal år pensionär och bor i Vesslingby strax utanför Fellingsbro.

2021 när alla arbetade stenhårt för att bevara gymnastiksalen vid Ekbackens skola var också det år som Lars-Göran engagerade sig i Sockenföreningen. Vid årets stämma blev han omvald att sitta ytterligare två år.

Lars-Göran tänker att han tillsammans med Sockenföreningen ska fungera som en länk mellan boende, föreningar samt kommunen och olika myndigheter för att försöka få till en bra dialog.

Ledamot Sara Bergdahl. Sara är uppväxt i Lindesberg, men hittade kärleken och drog till Fellingsbro. Idag har hon tre barn och jobbar till vardags som distriktssköterska på en vårdcentral i Arboga. Sara har svårt att inte engagera sig, framför allt när det handlar om barnen och bygden.

Sara blev omvald på årsmötet och första gången hon blev tillfrågad så var det ju så att hon hade svårt att säga nej eftersom hon tänkte att detta att värna bygden kan bli en rolig utmaning.

På en fråga om vad hon brinner för är det första Sara kommer att tänka på just föreningslivet och också barnen, alltid barnen.

Ledamot Anna Fryxell. Anna är kvinnan som bott kors och tvärs i halva Mellansverige och alltid tagit hatten på, dragit upp bopålarna och flyttat vidare när andan fallit på. Inte förrän hon landade i Rynninge utanför Fellingsbro upptäckte hon att det finns något som heter hemma, vare sig rötterna är där eller inte. Genom mängder av förändringar av bostadsorter, arbetsplatser och utbildningar har hennes inre blivit ett udda konglomerat av erfarenheter.

Vid förra årsmötet blev hon invald i styrelsen och det berodde nog till stor del på att hon tidigare fått frågan om hon ville sköta nättidningen fellingsbro.se, en frestelse hon inte kunde motstå då skrivandet är själva passionen i livet, så varför då inte lika gärna vara med i styrelsen.

Det finns väldigt mycket som Anna brinner för – till exempel rättvisa, delaktighet, transparens, jämlikhet och liknande – men det främsta fokuset ligger ändå på att hålla liv i nättidningen och att göra Sockenföreningen mer synlig för sin egen socken, så att föreningen får fler frågor att driva och arbeta med – och där är kontakterna med företag och föreningar, kommun och myndigheter viktig att arbeta med.

Saknar ni foton?

Det gör vi nog lite till mans, men i skrivande stund finns inga foton att tillgå då styrelsen inte har haft det första styrelsemötet efter stämman ännu. Av den anledningen har Matilda Fryxell fått skapa digitala profilfigurer, med något i varje bild som är signifikant för personen ifråga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*