Ida: Apropå 1:a advent …

Bild av Ida Rosén Branzell, ur nya boken ”Små, små ramsor” av Päivi Hellström.

Tänd ett ljus, för allt du tror på, för den här planeten vi bor på, tänd ett ljus för jordens barn…
… så skrev de, Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom 1987, och visst är det fortfarande lika aktuellt … … eller är det kanske till och med ännu mer aktuellt idag, 2019?

Medvetenheten kring miljön har ökat med en dramatisk hastighet men även utvecklingen med telefoner, robotar och datorer, för att inte tala om konsumtionen!
Nu nalkas redan första advent och till helgen har utlovats klart väder och snö, som förhoppningsvis lyser upp det sista av denna dimhöljda, mörkgrå och geggiga november.  Många är redan i färd med julklappar; en tradition som skall stå för omtanke men som lätt kan innebära mycket stress och galet mycket shopping. Kanske 1:a advent kan bli ett tillfälle att varva ner, ta det lugnt, tända ett ljus. Vila dig från tankar om du behöver.  Att skänka en tanke till planeten och jordens barn är väl bra, men ännu bättre; Konkretisera det! Många av oss har fortfarande julklapparna kvar att ordna med. Varför inte ta oss en skärmfri söndag, och istället ägna en liten stund till att fundera över vilka klappar vi lägger under granen. Är de verkligen önskade och behövda, eller blir de bara ännu en pryl för den som får dem? Kanske går vissa att byta ut mot upplevelser, ett välgörande bidrag eller något annat där gåvan verkligen är önskad och uppskattad.
Tänd ett ljus, för en stunds mental vila. Släck några lampor och tänd ett ljus för allt du tror på. Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen …

About Elias ben Salem 621 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.