Rekordinsamling för en bättre värld

Loppishörnan uppdukad. Foto: Eva Dammström

Runt 100 personer i alla åldrar hade i lördags letat sig till Ängebykyrkan för ”Aktion för Mission”, ett sedan flera år återkommande evenemang. Årets insamling överträffade alla förväntningar.

”Som en gammaldags syföreningsauktion, fast roligare” – beskriver församlingsborna själva evenemanget. Kvällen inleddes med ”årgångar”, alltså ett lotteri. Det var inget fel på köplusten, alla lotter försvann på ett kick. Fyra dragningar gav lika många lyckliga vinnare som vann varsin matkorg.

Mats Byrén håller ordning på auktionen

Därefter höll Mats Byrén, pastor i församlingen, en kort information om syftet med kvällen.

– Pengarna som kommer in i kväll går till arbetet för en bättre värld. Det handlar inte bara om akuta katastrofinsatser, utan också ett långsiktigt, uthålligt och envist arbete för att på riktigt ge utsatta människor möjligheten till ett bättre liv.

Nybakat bröd färdigt att levereras till Aktion för mission. Foto: Wiveca Ottosson

Nere i församlingsvåningen fanns ett dignande fikabord med hembakade godsaker. Man kunde också handla julsaker i loppis-ståndet samt fair trade-varor. För barnen fanns en pysselhörna där Fernando Daorah lärde ut pappersvikning.

Avslutningen på kvällen blev den traditionella auktionen. Kyrksalen fylldes av glada tillrop när vantar, julpynt, ostar, hemsydda kylväskor och mycket annat fick nya ägare.

Allt som såldes under kvällen var skänkt av medlemmar i och vänner till församlingen. En preliminär sammanräkning gjordes och kassörerna Ingemar Karlsson och Leif Olander kunde konstatera att drygt 40 000 kronor kommit in, pengar som nu kommer att användas för en bättre värld.

 

About Maria Andersson 10 Articles
Folkhögskollärare och verksam som skribent sedan 25 år. Naturaliserad västmanlänning men med djupa rötter i Ångermanlands älvdalar, fjordar och berg. Läser när jag inte gör något annat.