Se vår vackra socken genom Gunnels kamera: Kastalen

Kastalen vid Fellingsbro kyrka Foto: Gunnel Godulf

Den gamla stenbyggnaden invid Fellingsbro kyrka kallas för Kastalen. Detta är ett vanligt namn på en fristående försvarsbyggnad och det finns en del sådana bevarade på Gotland men på fastlandet är det få och att denna är så välbevarad är ganska unikt. Troligen har dock Kastalen här i Fellingsbro inte använts som försvarsbyggnad. Det som är säkert är att den har använts som magasin. Skatt skulle betalas in till kyrkan i form av tionde så säd och annat skulle inlevereras till kyrkan. Det är osäkert när Kastalen byggdes, kanske var det ungefär samtidigt som den första stenkyrkan byggdes. Innanför Kastalens tjocka stenmurar finns nu ett slags museum med bland annat en del gamla träskulpturer.

Foto: Gunnel Godulf
Foto: Gunnel Godulf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Elias ben Salem 603 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.