Nedslag i årets innehållsrika Vinterspår!

Fellingsbro i ett nötskal.

Årets Vinterspår i Fellingsbro socken blev en minnesvärd kulturtur bland många intressanta konstnärer och konsthantverkare och deras alster.

Till alla er, som ställde ut och fyllde Vinterspår i Fellinsgbro socken med ett fint och spännande innehåll, vill vi på fellingsbro.se säga:

-Ett stort, stort varmt tack! 

Här följer ett litet axplock av allt det vi fick se och uppleva.

Siv Leander och Ida Rosén Branzell fyllde Sockenstugan i Fellingsbro med sina konstverk.
Sockenstugan i Fellingsbro under Vinterspår. Foto: Gunnel Godulf

I Fellingsbro Sockenstuga ställde Siv Leander och Ida  Rosén Branzell ut sina konstverk. Båda konstnärerna var nöjda med den uppmärksamhet de fick och de fick anledning att föra många samtal om skapandets ädla konst. Dessutom ser det ut som om intresset för Sockenstugan ökar. Ida säger:

– Jag tycker att jag kan märka att intresset för Sockenstugan hela tiden ökar i takt med att all fler aktiviteter genomförs. För varje gång det händer något nytt kommer allt fler besökare. Den utvecklingen hoppas jag ska fortsätta.

Fellingsbro biblioteket

Anneli och Alva Wirsén Holm tar hand om Kristofer Gustafsson i Fellingsbro bibliotek där de alla tre ställde ut sina verk.

På biblioteket i Fellingsbro träffade vi Anneli & Alva Wirsén Holm, mor och dotter med konstnärligt påbrå. Mormor Anita Wirsén och moster Ingela Wijk  Vilhelmsson är välkända Fellingsbroprofiler. Anneli och Alva ställde ut akvareller, linoleumtryck och andra bilder i blandteknik.

Titlar på konstverk retar nyfikenheten exempelvis ”Aldrig ensam”. På frågan svarar Anneli: ” Nej jag är inte ensam i täta skogar eller öppna fält så länge jag får vara med min älskade häst”.

 

En glad och nöjd ordförande i Ullergården, Kjell-Åke Wijk

På Ullergården i Ullersätter mötte fellingsbro.se en mycket glad och nöjd bygdegårdsordförande, Kjell Åke Wijk.

-Årets Vinterspår är en succé! Bara under lördagen hade vi lika många besökare som under både lördag och söndag föra året.

Bland konsthantverkarna i Ullergården fanns Carl Erik Guldbrand. Han snidade bl a supskedar i körsbärsträ.

Carl Erik Guldbrand tar skeden vackert i hand

-Under 1800-talet och tidigare serverades brännvinet i stora skålar under middagarna och det var när skålarna skickades runt bordet som man talade om att man ”skålade”.  Middagsgästerna hade ofta själva med sig sina supskedar. Med dem tog de upp brännvinet ur skålarna och lät sig väl smaka.

 

 

Desirée Ericson är glaskonstnär…

fellingsbro.se uppmärksammar en monter med glasarbeten  När vi talar med Desirée Ericson säger hon:

–  Jag arbetar med glasarbeten i tiffanyteknik. Det är en konstform som inte är så vanlig Sverige till skillnad mot England där väldigt många exempelvis vill ha fönstret i entrédörren med något glasmotiv.

 

 

 

 

 

 

Balsta

Bild på Ann-Sofie Ahlgren
Ann-Sofie Ahlgren Balsta

När fellingsbro.se talar med Ann-Sofie Ahlgren om årets utställning i Balsta säger hon:

– Årets tema var ull i alla dess former. Användningen av ullen får nya former. Det forskas och utvecklas nya användningsområden. Allt ifrån isolering av hus. Där är den stora fördelen att ull inte brinner utan bara pyr.

– Ett annat område är inom sjukvården. Där material gjorda av ull kan påskynda läkningen av sår.

– Här  ser vi i Balsta Bygdegårds hur ullen används för konstnärliga uttryck.

Katarina Westrin visade i Balsta bygdegård hur man kunde göra nålfiltning och våttovning.

Skogsmossen

Fängslande bild från Lapu-Lapu som kunde ses i Skogsmossen.

När fellingsbro.se talar med Anders Forsell i Skogsmossen om tankar kring årets utställning Vinterspår säger han:

– Förra året var grundtemat människors sätt att på ett respektlöst sätt behandla sin djur. I år var fokus mer på att bilderna ska göra avtryck och beröra. För att kunna framhäva det vackra kan det vara nödvändigt med disharmonier i bilderna.

Spannarboda

I slutet av december skrev fellingsbro.se om kommande föreställningen Krispig Vinterjul. Katarina Furst uppträdde med Linn Hammarbäck tillsammans med barnkören ”Snöänglarna” och  dansgruppen ”T.L.A.S”  på Sveaborg  Spannarboda. Nu får vi se henne i en annan roll. Katarina säger:
– Jag samlar på ”vintage” tyger som har speciell karaktär och blir väldigt glad när någon köper. En del stuvbitar kommer till användning i barn klänningar som jag syr upp.

Bildspel genom Gunnel Godulfs kamera

Fellingsbro finns numera som vykort tack vare Ida Rosén Branzell. De finns att köpa i Sockenstugan för att sedan skicka till släkt och vänner.

 

 

 

About Arne Wikström 313 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.