Miljövänlig diesel nu vid Solhem

Ann Axelson, Robin Malmesjö och Håkan Eriksson

Nu har alla möjlighet att tanka fossilfri diesel i Fellingbro.

Håkan Eriksson

På invigningen av tankstället före detta Bagges vid Solhem träffar fellingsbro.se Ann Axelson och Robin Malmesjö från företaget Colabitoil  och Håkan Eriksson från Björks Buss i Västerås. När vi frågar Håkan varför man öppnar macken säger han:

– Jag har bott i Vedevåg och passerat Fellingsbro på väg till och från mitt arbete på A Björks bussbolag. Vi har engagerat oss i att köra miljövänligt – vi som många andra inom tung trafik. Vi kom tidigt i kontakt med Colabitoil som har startat tillverkning och försäljning av diesel (HVO100) som är fossilfritt. Huvuddelen av stationerna finns i Norrland men det skulle vara bra att få möjlighet att tanka i våra trakter . Därför engagerade sig Björks Buss med att efter diskussion med Colabitoil förvärva ” Bagges” och  arrendera ut tanskstället till Colabitoil.

– Om någon är intresserad av hyra eller köpa verkstaden är det bara att höra av sig till mig Håkan Eriksson på tel: 0730 46 00 03 eller mejl hakan@bjorks.eu.

Vad är HVO100?

Robin Malmesjö

När fellingsbro.se frågar Robin Malmesjö, Colabitoil svarar han:

– Vi distribuerar, och producerar i liten skala, det förnybara drivmedlet HVO100.  Detta dieseldrivmedel är 100 procent förnybart och sänker koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med traditionell fossil diesel. HVO100, där HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och 100 för den procentuella inblandningen av HVO. Genom vår unika metod för hydrogenerering skapar vi en produkt med nästintill identiska egenskaper som den fossila dieseln. Men med en viktig skillnad – HVO100 är 100 procent förnyelsebart och därmed världens renaste drivmedel.

-Likheterna med den fossila dieseln gör att den kan användas av alla dieselmotorer. Omställningen till HVO100 kräver inte någon ansträngning för konsumenten och marknadsbasen är därför mycket stor.

– Colabitoil växer både organiskt och genom nyetableringar, främst tankstationer.  Fellingsbro har ett attraktivt läge. Därför har vi öppnat stationen här.

HVO100 har varit ett högaktuellt ämne i motorbranschen under flera år. Och nu ger Volvo grönt ljus efter ett test för HVO100 i ett antal taxibilar.

 

About Elias ben Salem 1550 Articles
Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som nu övergår till fellingsbro.se.