Veteranorienterare – ett släkte för sig

Orientering gör att du håller dig friskare till både kropp och själ. Dessutom säger utövarna att det är fantastiskt roligt. 

John Martinsson
Bild på Pliggen som håller upp en Aftonbladets affisch där det står -Pliggen i Fellingsbro löste skolans skridskoproblem
Pliggen Lindén

Fellingsbro GOIF  arrangerade Veteran-OL 2018 på idrottsplatsen i Fellingsbro torsdagen den 18 oktober. När fellingsbro.se besökte var det över 200 veteranorienterare som hade tävlat. Tävlingsledare var John Martinsson och Tage Persson och banläggningen hade Pliggen Lindén skött om.

Redan vid parkeringen syntes  FGoIFs goda förmåga att organisera. Bilarna stod  i snörräta rader men på andra ledden mot vad vi brukar se dem. Det är smart då får flera bilar rum och på ett säkrare sätt när de inte står i rullningsriktningen.

Alf Lindberg

Alf Lindberg som ansvarar för Västmanland när det gäller tävlingsprogram säger:

– Och som alltid när Fellingsbro GOIF arrangerar så är allt bra rakt igenom, från banläggning till fika. Jag upplever att skogen har blivit bättre sedan vi senast var här. Lätt att läsa kartan och löpvänligt genomgående. Personligen uppskattar jag en bit till start för att få värma upp, precis som idag.

Vid stämplingskontrollen,  vid start och målgång, sågs Sören Wester med en glad uppsyn ta emot orienterarna. Det blev en lyckad dag som FGoIF orientering kan vara stolt över. Att komma in i sista stund som fellingsbro.se gjorde väckte nyfikenheten över orientering.

Roland Rodhe och Lars Jellvert checkar in

För att få reda på lite mer om orientering följde därför fellingsbro.se med Johnny Erixon, Roland Rohde och Lars Jellvert till Köping torsdagen den 15 november.

Efter att ha betalat avgiften är det dags att klä om och ta på sig ”uniformen” – löpardräkten. Märkligt vad smala dess flesta verkar vara.

Efter en kortare promenad kommer man till startplatsen. Denna gång är det fri start. Fem olika längder finns med kartor för respektive bana. Det verkar inte vara något problem då man har fem banor med olika längder att välja på. De som försvinner ut i terrängen gör det i olika riktningar. Den kortaste E-banan på 1.600 meter är kanske tänkt främst för de äldsta som inte längre har fysiken för att springa långt. Den längsta är naturligtvis för de mest ambitiösa.

Vid startplatsen börjar man med att tömma kontrollpinnen ett USB-minne och därefter checka att den är tömd.  Det är viktigt eftersom man registrerar varje kontroll med den. Därefter är det dags att starta löpet med att ta den karta som finns i den plastlådan som gäller den banan man har valt. Kartan innehåller de kontrollpunkter man ska gå till.

Utan karta går man vilse

Kartan med åtföljd lista på kontroller beskriver på ett tydligt sätt var kontrollerna finns. Nu börjar äventyret på riktigt.

Johnny Erixon i startgroparna
Resultaten talar för sig själva

När man kommer i mål så stämplar man ut. All information finns i kontrollpinnen därför kommer snabbt resultaten upp på monitorer där man kan följa exakt resultaten i realtid. Johnny Erixon och Roland Rodhe hade valt D-banan och gjorde bra ifrån sig.

Väldigt roligt var att i kaféet höra eftersnacket. Volymen var hög och stämningen på topp.

Till sist lite mer om varför orientering är bra.

Varför är det  bättre att löpa i skogen.
När man ser orienterarna förundras man över hur spänstiga de är  och kanske märks tydligast på veteranerna. Att löpa i skogen är bevisat mer hälsosamt än att springa i mer urbana miljöer. Naturen minskar stressens negativa effekter och skogsmark är den typ av natur som har bäst effekt. Qing Li från Nippon Medical School i Tokyo och Yoshifumi Miyazaki från University of Chiba har under flera år studerat de positiva effekter som skogen har på stressade människor. Träden och växterna utsöndrar hela tiden phytoncider, ett ämne som forskarna tror är verksamt i att minska stresshormonet kortisol. Det kan sjunka med över 12 procent efter en kort skogsvistelse.

Andra effekter är att den sympatiska nervaktiviteten minskar med hela sju procent, att blodtrycket sjunker med cirka 1,4 procent och pulsen med cirka sex procent. Studierna gjordes efter promenader men också efter att studiedeltagarna bara suttit i skogen – japanerna kallar det att ”bada” i skog.

Tar du på dig löpskorna och springer får du dessutom bättre syreupptagningsförmåga.

(2018-10-17) Fysisk aktivitet fungerar som antidepressiva mediciner. Det hävdar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark, som föreläste under psykiatriveckan i Norrbotten.

Överläkaren: ”Fysisk aktivitet är dundermedicin för hjärnan”

Anders Hansen är en av Sveriges mest bokade föreläsare just nu. I sina framträdanden pratar han bland annat om vilka ofattbara effekter träning kan ge på hjärnan.
– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.
Mycket forskning i ryggen
Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.
– 25 av 30 studier visar att fysisk aktivitet är antidepressivt på samma sätt som läkemedel, säger Anders Hansen.
Stress känns ju verkligen som vår tids folksjukdom, vad kan träningen bidra med där?
– Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.
Men tål man den typen av pulshöjning vid exempelvis utmattningssyndrom?
– Nej, då börjar man förmodligen må sämre, för vid utmattningssyndrom måste man först vila. Men när man sedan ska komma tillbaka är motion jättebra. Men då måste man börja försiktigt med att exempelvis ta en kort promenad.

Bild: SVT
Källa: SVT

 

About Elias ben Salem 255 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är  (o)ansvarig chefredaktör. Han är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.