Den årliga lammklappardagen i Balsta drog fullt hus

Lördagen den 21 april kl 11-15 gick den årliga lammklappardagen av stapeln. Den har blivit en tradition.  Från att från början ”bara” vara en dag där främst barnen fick möjlighet att klappa lamm så har fler djur kommit till.

Foto: Kurt Skantz

Fantastiskt roligt med fårsläppet
Ann-Sofie Ahlgren säger:
– Fåren bor i en gammal ladugård för kor. Under vintern när fåren är inne byggs golvet upp av allt strö. Det blir så högt att de får utsikt genom fönstren. Man ser tydligt hur fåren längtar ut. När portarna öppnas och tackorna kommer ut blir de helt vilda. De t.o.m glömmer bort sina lamm för en stund innan de skyndsamt ilar tillbaka till dem.

Det blev en hel del köande för de över 500 besökande.

Foto: Torsten Ericsson
Foto: Per Knutsson

 

 

 

 

 

Att få klappa kycklingarna och kaninen var mycket populärt liksom ponnyridningen. 85 turer blev det med tre hästar. Men mest uppskattat blev att hjälpa flasklammen.

När vi frågar Anna Linder säger hon.

– Lammklappardagen är så mysig och välordnad. Här har alla chansen att få känna på hur det är en dag på gården. Familjen är så fin med att visa, berätta och svara på alla frågor.

Tyra 7 år fick äran att flaskmata. Foto: Anna Linder

Mina döttrar ser fram emot denna dag varje vår. Att sedan ha töser med mig hem med ögon som lyser efter att fått flaskmatat ett lamm helt själva är oslagbart.

Ponnyridning ger hela dagen guldkant. Foto: Anna LInder

Gårdsbutiken var öppen och utanför grillades det lammkorv. Marknaden i Bygdegården med lokala försäljare fylldes till bredden så att även stånd fanns utanför. Där mötte vi flickorna Klebers i full aktion. Det är roligt att ute i socknen finna allt fler tillfällen att köpa här odlat – producerat. I bygdegården serverades fika med hembakt bröd och kokt korv.

Anita Tjeneld demonstrerade fårvallning med hjälp av två australiensiska fårhundar kelpies. Hundarna var oerhört taggade.  Anita Tjeneld sa:
– Då den äldste vid ett tillfälle fick välja mellan vallning och en löpande tik så var valet enkelt – naturligtvis vallning.

About Elias ben Salem 1550 Articles
Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som nu övergår till fellingsbro.se.