”Vi ska göra vad vi kan för att vara med och utveckla Fellingsbro socken!”

Bankkontoret i Fellingsbro står stadigt.

Vårt bankkontor kommer att vara kvar och vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till med utvecklingen av Fellingsbro socken. Det säger Cecilia Jeffner, vd för Bergslagen Sparbank, i en intervju med fellingsbro.se.

Cecilia Jeffner, vd Bergslagens Sparbank.

Fråga: Samhället förändras ständigt. I Fellingsbro lades apoteket ner (fick en bra uppföljare med Hemköp), Handelsbanken försvann o s v. Allt färre besöker även er. Hur länge blir Bergslagens Sparbank kvar i Fellingsbro?

Svar: Det är bankens ägare, sparbanksstiftelsen Bergslagen som beslutar om var banken har kontor. Vi ska inte lägga ner kontoret i Fellingsbro (eller något annat kontor heller). Vi försöker hela tiden anpassa öppettiderna på kontoret så att det passar för våra kunder, med tanke på jobb och pendling.

Fråga: Vi kan vända på frågan och säga: vad kan vi som bor i vår socken göra för att bankkontoret ska finnas kvar i Fellingsbro?

Svar: Hela Bankbranschen är i förändring just nu och jag tror inte det kommer sluta förändras. Kunder gör de flesta av sina vardagsärenden själva i digitala kanaler nuförtiden. Det blir det enklare och smidigare att sköta sina bankärenden hemma vid köksbordet. Men vi i Bergslagens Sparbank tror att kunder ibland behöver en rådgivare att prata med! Det kan vara när man behöver låna till sin bostad till exempel, eller vill ha råd om hur man bäst sparar för framtiden. Därför kan man enkelt boka tid med sin rådgivare, både för privatpersoner och företag. Det kan vara antingen på bankkontoret eller på företaget. Det är bara att höra av sig!

Vi är kontanta

Fråga: Måste varje bankkontor vara lönsamt eller kan några lönsamma bankkontor ”subventionera” ett som inte är lönsamt? (Och i så fall varför?)

Svar: Banken är lönsam vilket gör att vi kan ha flera kontor i Bergslagen. Personliga möten på kontoren kompletteras av bra digitala tjänster för vardagsärenden vilket möjliggör för oss att vara lokala och nära kunderna.

Bankomaten tillhör inte banken.

Fråga: Försvinner även bankomaten om bankkontoret skulle försvinna?

Svar: Vi i Bergslagens Sparbank äger inte Bankomaten utan det är ett företag som heter BAB som äger alla bankomater i Sverige. Det är därför inte vårt beslut om var Bankomater ska placeras. Jag har dock inte hört någonting om att BAB skulle förändra i Fellingsbro.

Fråga: Hur ser det ut med kontanter på kontoret i Fellingsbro. Hur länge finns kontanthanteringen kvar där?

En rasgris till spargris.

Svar: Kontanthanteringen kommer vi ha kvar just nu. Det är dock en tjänst som efterfrågas mindre och mindre. Det finns flera lösningar som är smidigare för kunderna, tex kort, mobilbank och Swish. Detta gör att kontanthanteringen i hela samhället minskat drastiskt.

Fråga: Är det inte lite konstigt att banker inte vill hantera pengar?

Svar: Vi hanterar kontanter men vi ser att användning av kontanter hela tiden minskar, många kunder föredrar alternativ som kort, swish och andra mobila lösningar.

Vi hjälper gärna till

”Vi hjälper gärna till med att vägleda våra kunder i de nya digitala banktjänsterna.”

Fråga: Idag görs många bankärenden på nätet vilket får konsekvenser som vi sett och ser. Men de som kommer i kläm är oftast de äldre utan datorvana. Gör ni något för att hjälpa dem, genom t ex informations/utbildningskvällar?

Svar: Vi vet att en del datorovana personer gärna vill ha hjälp med att lära sig att använda digitala banktjänster i början. En populär tjänst är även mobilt BankID som man kan använda tex i kontakt med myndigheter osv. Idag arbetar vi främst med att försöka utbilda våra kunder antingen i möten när kunderna spontant kommer in på kontoret, och även vid bokade möten försöker vi utbilda och visa hur de digitala banktjänsterna fungerar. Att anordna träffar för att utbilda våra kunder i de digitala banktjänsterna i Fellingsbro är något vi gärna ställer upp med.

Fråga: I en socken som Fellingsbro bygger mycket av utvecklingen i bygden på bl a föreningar och frivilligt arbete. Hur stöttar ni dessa verksamheter?

Svar: Banken har ett tydligt samhällsengagemang i våra verksamhetsområde. Vi är med och sponsrar kultur, idrott, utbildning mm. Vi stöttar många föreningar med både sponsring men även bra bankerbjudande för föreningar.
Bankens ägare Sparbanksstiftelsen Bergslagen delar dessutom ut bidrag till projekt och föreningar. Vi är mycket stolta över alla de projekt vi kan medverka i. Det är ju tack vare våra kunder som det gör det möjligt för oss att vara med och utveckla Fellingsbro.

Välkomna in säger Johanna Ekblad, Matilda Lindberg och Anton Torstensson på Fellingsbrokontoret.
About Arne Wikström 236 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.