Lagd hatt ligger

Gästkrönika av Christofer Kärrdahl, Ullersätter

För en vecka sedan var jag på Gran Canaria. Vi bestämde oss för en solsemester denna gång och hade 25-32 grader varmt och soligt. Idag tittar jag ut över ett landskap med blötsnö och 1 grad varmt. Visst kan det kännas tungt när jag tittar ut. Det är ju så mycket enklare att leva när man bara kan dra på sig en T-shirt och ett par kortbyxor.

Skulle jag vilja ha det så?

Visst skulle det vara skönt men jag kan faktiskt säga att jag uppskattar variationen i vårt svenska klimat. För många år sedan tillbringade jag nästan ett år utomlands där det var betydligt mindre årstidsvariationer. Vi hade en lång och varm sommar och en kort kulen och regnig vinter. Jag kunde då faktiskt sakna en ruskig höstdag eller en skön vårdag som variation även om jag njöt till fullo av att kunna gå dagarna i ända med bar överkropp på jobbet för att det var så varmt.

En annan reflektion man kan göra är att vi faktiskt ska känna oss priviligierade av att bo här i Fellingsbro socken. Vi bor i en lugn del av världen. Vi har ett välordnat samhälle utan korruption med sociala skyddsnät, fri sjukvård, fri skola för alla, en ren miljö och mycket annat som saknas på många ställen. Vi lever inte heller i en geologiskt instabil zon med risk för jordbävningar eller översvämningar.

Det finns dom som säger att ”Home is wherever I lay my hat”, men jag har valt att lägga min hatt här i Fellingsbro socken. Visst gläds jag av att komma iväg och se andra platser och jag är nyfiken på andra länder och kulturer men min hatt kommer att ligga kvar i Sverige och i Fellingsbro socken.

About Arne Wikström 229 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.