Bildarkivet sitter på en guldgruva!

Bildarkivet utgör en egen verksamhet inom Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening. Deras uppgift är att bevara Fellingsbro socken till eftervärlden. Till sin hjälp har de bl a drygt 10 000 foton från hela socknen och Sofi!

Bildarkivet bildades i mars 1969. De som var drivande till det, och som bidragit till att rädda Fellingsbros historia i bild, är Sven Olof Axelsson, Bertil Karlsson och Hans Åbyhammar. Det var de herrarna som lade grunden till den fotohistoriska guldgruva som nu finns hos Hembygdsföreningens Olofsborg.

Bildstafettpinnen har nu tagits över av (fr.v) Sune Hellberg, Ann-Jeanette Karlsson, Georg Östberg, Kurt Skantz och Sven-Rune Björdin. Med i bilden finns även Sofi som är ett dataprogram för digitalisering och arkivering av bilder.

Skräddarsydda utställningar

Om man utgår ifrån att en bild säger mer än tusen ord kan man lugnt konstatera att Bildarkivets bilder har mycket att berätta. Och de rymmer historier från senare delen av 1800-talet till dags dato. Bilderna är dessutom lätta att hitta. Förutom att det flyttas över till Sofi finns de även i mappar i ett oräkneligt antal skåp hos Bildarkivet i Olofsborg.

– Det här gör att det t ex är lätt att skräddarsy fotoutställningar om enskilda byar och deras utvecklingar. Bl a gör vi utställningar runt om i våra bygdegårdar tillsammans med respektive bygdegårdsförening, säger Sune Hellberg.

Bilderna gick inte upp i rök

När NA och Bergslagsposten lade ner lokalredaktionen i Fellingsbro hade det kunnat bli ett riktigt bildbål. Men Bildarkivet ryckte ut och räddade den bildskatten från att eldas upp.

Svårare att rädda blir dagens bilder.

– De flyger omkring ganska fritt i cyberrymden. De blir svåra att samla ihop och katalogisera.

Den som är intresserad av Fellingsbros fotohistoriska historia kan naturligtvis besöka Bildarkivet i Olofsborg. Varje måndag kl 09.00 samlas de och fortsätter digitaliseringen och samarbetet med Sofi. Dessutom – se det som ett tips – dricker de kaffe vid halv tio. Det är då som Bildarkivet sätter ord till alla bilder…

About Arne Wikström 229 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.