Slangbellan – skolpionjären i kommunen!

Som lantbruksfamiljer hade vi ett annat behov av barnomsorg än vad kommunen kunde erbjuda. Därför startade vi föräldrakooperativet Slangbellan, säger en av grundarna, Eva Kullander.
Det beslutet har många föräldrar i Fellingsbro socken haft anledning att applådera.

Men ärligt talat, helt enkelt var det inte att dra igång verksamheten på Slangbellan. Förarbetet tog ett par år och innehöll bl a en årslång studiecirkel som man själva fick planera och ta fram material till.

Men med envishet och hårt jobb löser sig det mesta.

– Så är/var det. Nu känner vi onekligen en viss stolthet över Slangbellan och verksamheten där, säger Eva.

Det var på ett möte med LRF-kvinnor som Eva Kullander, Elisabeth Merin och Gunilla Merin Pettersson fick tips om att det fanns ett föräldrakooperativ utanför Västerås.

– Under vår och höst när det var som intensivast i lantbruket hade vi helt enkelt behov av lite andra tider för barnomsorg än vad som fanns tillgängligt. Vi åkte till Västerås och lyssnade på ett föredrag om föräldrakooperativet. Sedan åkte vi hem och satte igång med förberedelserna. De kan man sammanfatta med orden: ”det blev lite svårare och tog lite längre tid än vad vi först trodde”.

– Eftersom vi var det första föräldrakooperativet inom barnomsorgen här i kommunen tog det lite tid att övertyga kommunen om att vi varken var någon ”elit- eller specialskola”. Vi ville helt enkelt vara en del av den kommunala barnomsorgen och följa precis samma regler, lagar och förordningar som den, säger Eva.

Som en skänk från ovan kom Kyrkskolan vid Fellingsbro kyrka. Den stod tom.

– De första åren hyrde vi den och renoverade och rustade upp så att det stod härliga till. När vi väl kom igång gick det lätt. Beslutsgångarna var väldigt korta. Styrelsemöte varje månad och alla föräldrar var delaktiga. Det var ett helt fantastiskt samarbete!

I ca 10 år engagerade sig Eva i Slangbellan.

– Förskolan utvecklades hela tiden. Vi var väldigt många som lade ner väldigt mycket tid. Slangbellan blev hela tiden allt bättre och bättre. Så förstår jag att det är även nu.

Hur känns det att åka förbi Slangbellan i dag?

– Kul! Jag blir varm i hjärtat. På något sätt är den ju ett slags monument över hur mycket man kan åstadkomma när man samarbetar och samverkar.

About Arne Wikström 226 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.