Gubbens gubbiga röra

Under påskhelgen serverades det gubbröra i Sockenstugan. Den åts med förtjusning och recept efterfrågades. Så – på allmän begäran (nästan) – kommer här gubbens recept.

Ingredienser

  • 3 kokta potatisar i tärningar från Adolfsbergs gård.
  • 4 ägg från Rynninge
  • 1 gul lök från egen pallodling
  • 1 burk matjessill från Hemköp
  • Cirka 1 dl crème fraiche från Hemköp
  • Olja från Lycktäppan
  • Färsk finhackad dill från egen pallodling
  • Färsk gräslök från egen pallodling
  • Lite sillspad

Gör så här

  • Om du inte fuskat och köpt färdigtärnad potatis på burk, så koka och skala den. Annars öppnar du bara burken och häller av potatisvattnet.
  • Koka äggen i 8–9 minuter.
  • Finhacka och stek löken mjuk i olja på svag värme.
  • Häll av spadet från sillen men spara det.
  • Skär sillen i små bitar.
  • Blanda crème fraiche med finhackade örter och lite sillspad
  • Skär ägg och vid behov potatis i små tärningar.
  • Vänd ner sill, potatis och ägg i crème fraichen.

Klart! Bara att använda på något mörkt bröd, kavring eller rågbröd. Knäckebröd går också bra.

Labans egna ord: När jag frågar morsan om recept och vill ha mängder på de olika ingredienserna så svarar hon: “en nypa, lagom mycket”. Jag blir småirriterad eftersom jag inte vet hur mycket lagom är. Men nu inser jag att det är en fin gammal tradition från Kräcklinge jag för vidare på det här sättet.