Gränsfolket

I torsdags (den 6 mars) höll Fellingsbro Föreläsningsförening sitt årsmöte. Men först hölls årets första föreläsning i föreningens regi. Det skulle kåseras över Fellingsbros plats i världen med titeln Alltid på gränsen och det var Maria Andersson som skulle ge insikter i detta att alltid vara ett gränsfolk. Ordförande Tore Karlsson hälsade ett 30-tal intresserade välkomna till Folkhögskolans matsal innan han lämnade över ordet till Maria.

På gränsen

På gränsen är vad Fellingsbro väl alltid varit – tillhörigt Örebro län i landskapet Västmanland i Lindesbergs kommun. Med riktnummer tillhörigt Arboga, som sedermera blev Lindesbergs och med postnummer underordnat Örebro, som sen av någon mystisk anledning blev Västerås Trans.

Så nog lever vi i Fellingsbro på gränsen. Detta har också genom åren lett till att vi helt enkelt benämnt oss fellingsbroare. Lite: Oss äger ingen.

Som exempel på detta fenomen kan nämnas bondetåget 1914. När kung Gustav V skulle uppvaktas så gick de drygt 100 fellingsbroarna i samlad tropp under egen fana – mellan närkingar och västmanlänningar. Kungen undrade om de våra var närkingar eller västmanlänningar, men fick till svar att ”vi är fellingsbroare”.

Kommunikation

Att leva i en gränsbygd gör att man också blir bra på kommunikation eftersom folk från när och fjärran möts och utbyter tankar och idéer där allfarvägarna går i varandra. Den kristna tron slog till exempel rot i Vässlingby, precis i korset mellan den nord-sydliga och den öst-västliga vägen.

För kung och fosterland

Att ställa upp för kung och fosterland är en tanke som fellingsbroarna alltid har hörsammat när propåer gått ut och i socknen fanns det omkring 100 husarer som var beredda att dra ut i krig för fosterlandet när hans majestät kallade.

För fosterlandet arbetar även Knytgubbarna som ett led i att hålla traditionerna levande i modern tappning. Idag när våra barn vill åka skridskor, men inga har och när skridskorna är svårknutna, då står Knytgubbarna där i sina röda jackor och lotsar, leder och hjälper till.

Men hela byn står på benen ibland – för kung och fosterland – genom att hjälpa flyktingar som flytt från krig, svält och annat elände. Man låter utrusta lägenheter, fixa skolplatser och samla in kläder. Fellingsbroarna ställer upp – man lever i en gränsbygd, vilket innebär att man tar hand om varandra – och om andra.

Det är detta som är vårt arv, som har vandrat från indelta husarer och bondetåg till våra dagars matbank, fika i sockenstugan eller bara ett Hej! på Hemköp.

Årsmöte

Efter Marias föreläsning vidtog årsmötet med sedvanliga årsmötesinslag i form av ekonomiberättelse och verksamhetsberättelse. Under 2024 hölls tre föreläsningar för allmänheten och förhoppningen är att verksamheten ska fortsätta och det ska dyka upp publikdragande föreläsningar även under detta år.

Text: Lars-Urban Gustavsson
Redigering: Anna Fryxell

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*