Vad skulle vi göra utan Peter?

Det är en fråga som många i Fellingsbro åtminstone någon gång ställt sig, oftast med en viss värme i hjärtat. För Peter Fryxell och hans motorbolag är näst intill en anrik institution i Fellingsbro nu för tiden. På Motorbolaget finns enklare tillbehör till bilen, gott kaffe, nybakade bullar och frukostmackor, en möblerad hörna med kaffemaskin och dagens tidning och så förstås verkstaden för omvårdnaden av familjens rullande pärla.

Motorbolaget startade redan 1947 och Peter tog över verksamheten 2004. Med åren har han utvecklat stationen och det har allt mer blivit en mötesplats för ortens befolkning. Allt efter att själva samhället utarmats på företag och människor har Motorbolaget med Peter i spetsen klätt sig i den sociala kostymen och fyllt ut tomrummet.

Smittande energi

Peter själv har lämnat verkstadsgolvet sedan länge och är istället den som möter kunderna och lyssnar efter deras behov med omtanke och vänlighet, vilket gör att man alltid känner sig välkommen. Det är Peters anda som svävar över platsen och gör den till vad den faktiskt är.

Praktikant Josefin Mäkitalo med den lokale eldsjälen Peter Fryxell.

I den andan tar Peter också emot elever som behöver praktisera för att slutföra sin utbildning. Just nu finns där två elever som praktiserar på verkstaden och så förstås Josefin Mäkitalo, som håller på att utbilda sig till administratör och praktiserar i butiken och på kontoret.

Josefin sprudlar av energi när jag träffar henne och det är inte svårt att förstå hennes dröm om att få ett jobb där hon i sin yrkesroll får möta människor, till exempel i receptionen på ett hotell eller som HR-administratör inom något industriföretag.

Josefin är utbildad CNC-operatör och har arbetat många år inom industrin via bemanningsföretag. Att tillhöra ett bemanningsföretag innebär också att man blir skickad runt till olika företag allt efter deras behov. När så Josefin arbetade på ett företag där hon stortrivdes, men plötsligt fick veta att hon skulle bli flyttad till ett annat företag, då var det inte många sekunder mellan tanke och handling. Så hon sade upp sig.

Men hur vågade du säga upp dig?
– Jag kände mig trygg i att jag kommer att få jobb och jag hade väldigt länge velat utbilda mig inom administration. Tidigare var barnen små och det fanns inte tid för utbildning, men nu var det dags.

Idag är ”barnen” 17, 19 och 22 år gamla och därmed självgående, vilket ger Josefin möjlighet att plugga. Josefin är uppväxt i Kungsör, men bor numera i Munktorp med sin familj och när hon sagt upp sig sökte hon en utbildning till administratör. Fem dagar innan utbildningen började fick hon veta att hon kommit in på basutbildningen till administratör på NTI, helt på distans. Det är en intensiv kurs eftersom den i normaltakt är nästan två år lång, men Josefin läser in den på sex månader.

Teori och praktik

Utbildningen innehåller kurser som Information och kommunikation, två delkurser Administration, Affärskommunikation och Företagsekonomi. Dessutom ska praktik genomföras och praktikplats måste eleven ordna själv.

Hur ordnade du praktikplats?
– Det var inte lätt, säger Josefin. Jag ringde runt precis överallt för att hitta en plats.

Till slut blev det svärmor som blev räddningen. Josefins man kommer ursprungligen från Oppboga och hans mamma arbetar på Motorbolaget hos Peter. Det blev nyckeln som öppnade dörren och Josefin fick sin praktikplats. Två dagar i veckan i tio veckor finns hon nu på plats i Fellingsbro för att lära sig det administrativa och för att möta kunderna, såväl stammisar som sporadiska besökare.

Josefin Mäkitalo, snart färdigutbildad administratör.

Det betyder nu inte att hon är ledig de övriga dagarna under arbetsveckan. Dels finns det uppgifter som ska kompletteras från övriga delkurser, dels ska hon under praktiken också skriva en uppsats om sin praktik. Så nog är dagarna fulltecknade. I uppsatsen fokuserar Josefin på den sociala och nätverkande roll som Peter och Motorbolaget fyller i Fellingsbro och för den historiska återblicken hade hon god hjälp av Fellingsbroboken 2015 som getts ut av hembygdsföreningen och där Maria Andersson (Toije) skrivit en lång artikel om Motorbolagets anrika historia.

– Jag som haft min praktik hos Peter i några veckor kan bara instämma med alla kunder i deras lovord av Peter. Möjligheten jag fått att lära mig och även att jag fått känna mig uppskattad betyder mycket för mig och jag är glad att jag fått förtroendet att utföra min praktik på Motorbolaget, avslutar Josefin.

Den 14 mars är Josefin klar med sin utbildning till administratör och förhoppningsvis hittar hon snart det arbete som hon önskar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*