
Efter omkring 15 år med verksamhet i S:t Olofsgården börjar det hela nu närma sig ett slut och Svenska kyrkan sprider ut församlingens verksamhet på annat sätt i Fellingsbro. Det hela avslutas med en kombinerad flyttfest med loppis söndagen den 17 november på just S:t Olofsgården.
De flesta fellingsbroare har säkert redan noterat att Svenska kyrkans dekaler har kommit upp i fönstren till det som i folkmun kallas Gamla banken, alltså mitt emot Hemköp inne i centrala Fellingsbro. Kyrkoherde Per Kallin Pålsson menar att den lokalen också är bättre än Klockargården ute vid Fellingsbro kyrka, då den ligger mer centralt och kyrkans verksamhet därmed blir mer synlig. Rent ekonomiskt är det också en positiv förändring eftersom hyran blir omkring 40 000 kronor mindre jämfört med S:t Olofsgården. Per månad! Och eftersom antalet medlemmar i Svenska kyrkan blir allt färre, så behövs det också att kostnaderna minskar.
Pastorsexpedition och diakoni
I den nya lokalen kommer pastorsexpeditionen att finnas och vara öppen i samma omfattning som tidigare, vilket betyder att den är öppen på torsdagar. Även diakonimottagningen kommer att finnas i den nya lokalen och Kallin Pålsson hoppas att diakoniassistent Elin och övrig personal ska kunna utveckla den verksamheten så att man blir mer synlig och verksam. Det kommer att finnas möjlighet att komma för samtal och stöd, vilket det inte har funnits tidigare. Det ska också bli möjligt att boka tid för olika typer av samtal eftersom det finns samtalsrum i den nya lokalen, utöver själva expeditionen. Sedan tidigare har man haft klädbytardag och julklappsinsamling och förhoppningen är att diakoniarbetet ska utvecklas positivt av den här förändringen.
Ytterligare en fördel med att husera i Gamla banken är att det finns ett bra valv där kyrkan kan förvara sitt arkiv. Det fanns ett valv även på S:t Olofsgården, men bankens är betydligt bättre.
Matbanken
I den nya lokalen kommer även Matbanken att finnas och Kallin Pålsson tror att det blir en bra hantering för anställda och medarbetare eftersom det finns en ramp så att man inte behöver lyfta och bära så mycket.
– Vi ser fina möjligheter till att vi ska kunna möta den utsatthet som finns i Fellingsbro, genom att vi fortsätter att utveckla Matbanken på flera olika sätt, säger han.
I övrigt finns det inte möjlighet att hantera livsmedel i lokalen då det bara finns ett personalpentry, så därför kommer Svenska kyrkans caféverksamhet och soppluncher att vara i Ängebykyrkan, där man har bra anpassade lokaler för sådan verksamhet. En anpassning av banklokalen skulle kräva investeringar och det är svårt att motivera med tanke på att det är en lokal man hyr och även att Klockargården finns. I Ängebykyrkan finns redan alla förutsättningar för denna verksamhet.
Även promenadgruppen kommer att utgå från Ängebykyrkan. I Ängebykyrkan finns också olika instrument, vilket gör att barnkörerna och Kyrkis kommer att finnas där.
– Den verksamhet vi haft på S:t Olofsgården och som varit riktad mot allmänheten har huvudsakligen varit på dagtid, säger kyrkoherden. Ängebykyrkans verksamhet däremot är huvudsakligen på kvällstid, vilket är en bra kombo. Och så turas vi om att fira gudstjänst varannan vecka. Det fungerar väldigt bra.
Även Klockargården ute vid kyrkan behöver användas för att motivera att lokalen behålls och en del aktiviteter kommer att vara där ute, till exempel gospelkören.
Hittills har reaktionerna från allmänheten varit få, men så har men heller inte haft någon riktig invigning ännu även om dekalerna kommit upp.
Renoveringen av kyrkan
Renoveringen av kyrkan har kommit igång. Under ett par veckors tid har fokus legat på att tömma kyrkan på inventarier, men nu har man börjat bygga ställning så att renoveringen ska kunna starta på riktigt.
Dessutom är begravningskapellet färdigt, så att det är möjligt att hålla begravningar där efter att det varit stängt i 50 år.
– Jag tycker att det är till gagn för Fellingsbro och även om det finns en del kvar att göra där så har mitt fokus varit att det ska bli klart så fort som möjligt så att det går att använda, säger Kallin Pålsson. Det finns en del kvar att göra, men det kommer att ske nästa år, till exempel målning av innerdörrar och liknande. Men vi har värme och el och en ramp så att man kan komma in. Det har varit det viktigaste för att kunna ta det i bruk.
Finansieringen
Finansieringen är löst såtillvida att församlingen har fått 9,5 miljoner kronor för året 2025. Man kommer att söka bidrag även för 2026 och tanken är att om man fått bidrag för 2025 för att påbörja arbetet, då har man också varit medveten om att församlingen kommer att söka för 2026 och därför kommer även det att beviljas.
Egenfinansieringen har man löst genom att använda egna pengar. En stor del av den består av ett tidigare testamente som har förräntat sig. Det står för närmare två miljoner av de fem som församlingen behöver bidra med själva.
Dessutom pågår ständigt insamlingar och det har kommit in ganska mycket pengar som kan användas för renoveringen.
– Fellingsbroborna är generösa och vill satsa på sin kyrka; den har ändå funnits i många, många hundra år och vi vill ju göra den fin så att den håller för ytterligare generationer innan man behöver göra något nästa gång.
Avslutningsvis säger kyrkoherde Per Kallin Pålsson:
– Det tar tid att finna de nya formerna, men jag tror det kommer att bli jättebra. Det har jag arbetat för hela tiden, att det ska bli bra för Fellingsbro församling.
Be the first to comment