Julen har dansats ut

Gamla traditioner
Att dansa ut julen vid tjugondaknut har en lång tradition i Sverige – ända sedan 1600-talet, faktiskt, även om premisserna då var helt annorlunda än hur det ser ut idag. Att sedan slänga granen i samband med en plundring av densamma har anor i alla fall tillbaka till 1800-talet och det borgerliga livet som då började växa fram.

Traditionen i byn
I Fellingsbro har det sedan länge varit en tradition att dansa ut julen på torget – till glädje för barn och dansanta – och kanske godissugna. Enligt uppgift var det från början en herre som kallades Sotar’n som fick traditionen att leva, och även efter hans tid och ett par glappande år på grund av pandemi och annat, så har traditionen bestått och verkar leva och må väl.

I lördags var det så dags för årets upplaga. På torget har hela juletiden stått en hög och frodig gran med en ljussättning som trots försök inte nått ända upp i toppen. Den enda ringdans den beståtts är de bilar som cirklat och parkerat runt den i dess upplysta majestät under vår mörka tid.

Dansturer
Men nu så var det dags för litet äkta dans. Lite tveksamt började torget fyllas med barn med tillbehör (ja, föräldrar och andra vuxna, alltså), allt medan skymningen föll. På scenen stod en ensam tomte och ledde deltagarna i dansens turer. Allt efter att den gitarrspelande tomten trakterade sitt instrument och sjöng de traditionella sångerna – de där som handlar om små grodor, sovande björnar och flickor som går i ring, så ökade antalet dansanta människor och det hela blev till slut en ganska så livlig tillställning med säkert ett 50-tal närvarande, allt medan kvällsmörkret käkade upp solen lät himlen blåna.


Till slut var det tid för tomten att bege sig hemöver för att börja förbereda allt inför nästa jul. Och vilken tur alla barnen hade, att lastbilen var för tungt lastad för att den skulle kunna lyfta och flyga iväg. Detta tvingade tomten att tömma bilen på en del av lasten – som naturligtvis bestod av godispåsar, vilka nu kunde delas ut till alla de snälla barnen som dansat sig varma i det kylslagna vädret. Förhoppningsvis kunde tomten sedan flyga iväg och få sin välförtjänta ledighet.

Tack
Stort tack till Ahlgrens Åkeri som var behjälplig med en fungerande scen.
Stort tack till Sockenföreningen som bistod ekonomiskt till godispåsar till alla barnen.
Stort tack till allas vår Mats Byrén, som med god sångröst och pedagogisk förmåga förmått barn och vuxna att dansa loss.
Tack, till vädret som väntade någon dag med att införa extrem kyla igen.
Framför allt – tack, till alla ni som kom och hjälpte till att hålla traditionen levande.


Dessutom
För den som är intresserad av bakgrunden till barrande julgranar och knutar av allehanda slag och annat traditionellt, går det bra att följa den här länken; där finns en mängd både rolig och intressant information om vår historia: https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-arets-namn-och-handelser/handelser/tjugondag-knut