Matresan – en gastronomisk resa genom Örebro län

Sent om sider kommer information om gastronomiska resan som Lindekultur har i sitt nyhetsbrev.

Helgen 5-6 september (båda dagarna kl 11-16) genomförs Matresan 2020 – en gastronomisk resa genom Örebro län med bland annat Perssons Magasin, En får tacka, Storå Bär & Grönsaker, Bergslagens grönsaksförädling, Bergsgården, Tre sjöars kök & mejeri, Lindesbergs Musteri, Lycktäppan och Gårdsbutiken i Balsta som besöksmål.

”Upptäck lokal produktion och möt människorna bakom maten under en gemensam öppethelg runtom i länet. Välkommen ut på en resa genom ett smaklän av högsta klass”, skriver Matresan i Örebro län som är en förlängning av Wadköpings Matmarknad.

Besöksmål i Lindesbergs kommun på Matresan 2020:

Perssons Magasin: Kafé Vita stugan serverar hembakat bröd, även gluten och laktosfritt bröd, och läckra luncher. Signes Matkällare är en gårdsbutik där vi samlat mathantverk från många lokala tillverkare inklusive vår eget Juthemmanets saft, sylt, marmelad och vår Dundersenap. Som extra bonus kan vi erbjuda övernattning på B&B och en öppen trädgård men tillhörande trädgårdsbutik. Läs mer >>

En får tacka: Här tillverkas den unika glassen helt gjord på fårmjölk, En Får Tacka! Under Matresan förvandlas fårhuset till ett mysigt café där vi serverar fårglass, nygräddade våfflor och gott kaffe. Vi säljer även lammskinn och kött från gårdens lamm och fjällkor i mån av tillgång. Läs mer >>

Storå Bär & Grönsaker: Här serveras en traditionell bondbönssoppa och hallonkaka. Passa på att handla färska ekologiska grönsaker från egna odlingar. Bergslagens Grönsaksförädling AB kommer att finnas på plats hos oss för att visa och sälja sina mjölksyrade grönsaksprodukter. Läs mer >>

Bergslagens grönsaksförädling: Gästar Storå Bär & Grönsaker i Brunnstorp, som odlar KRAV-certifierade grönsaker. De är min huvudleverantör av vitkål och andra grönsaker som jag omvandlar till mjölksyrade grönsaker. Välkomna att provsmaka, prata om mjölksyrning och handla. Läs mer >>

Bergsgården Hotell och Konferens: Det lilla charmiga frukosthotellet i anrika Guldsmedshyttan. Hotellet inryms i en välbevarad överingenjörsvilla från sekelskiftet 1900. Hotellet omgärdas av en stor trädgård, och utsikten över Råsvalen är vi särskilt stolta över. Läs mer >>

Tre sjöars kök & mejeri: Vår huvudsyssla är catering och osttillverkning. Under matresan erbjuder vi lunch och fika och försäljning av våra egentillverkade ostar. Läs mer >>

Lindesbergs Musteri: Under matresan är du välkommen att komma förbi och se hur vi arbetar i vårt lilla mikro-musteri. I vår gårdsbutikshörna finns möjlighet att smaka på vår egen must av äpple och äpple/rabarber och att handla de samma förstås. Läs mer >>

Lycktäppans Rapsolja pressas på en gård utanför Fellingsbro. Gården tillhör Rynninge by, en gammal klassisk radby som aldrig skiftats enligt ”Laga skifte”. Vi började ställa om gården till ekologisk odling redan 1996. År 2008 fanns den första egenodlade och gårdspressade rapsoljan på flaska Senare har vi även börjat odla ekologiskt senapsfrö, så alla kan göra sin egen senap. Läs mer >>

Gårdsbutiken i Balsta: I vår gårdsbutik finns bland annat hemgjord sylt, saft, marmelad och vårt bästsäljande örtsalt. Det finns även mjöl, rapsolja och honung från lokala odlare. Ekologiska färska grönsaker efter säsong. I frysen finns lammkött och korv från våra KRAV-certifierade leicesterfår. För den pyssliga finns ull, garn och skinn i vårt konsthantverksrum. Läs mer >>

LindeKultur är en fristående nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesberg. ● LindeKultur är den mest kompletta nyhetskanalen för kulturen i Lindesberg. ● LindeKultur är den mest kompletta evenemangskalendern för kulturen i Lindesberg. ● Vi följer kulturlivet i Lindesberg. Följ oss på lindekultur.se (c/o mynewsdesk.com).  ● E-postadress till redaktionen: info@lindekultur.seLindeKultur

About Elias ben Salem 908 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.