Se vår vackra socken genom Gunnels kamera: Husartorpet i Känäs

Husartorpet Känäs
Har åkt förbi och sett skyltarna Liljekonvaljholmen och Känäs några gånger och tänkt att någon gång ska vi ta oss dit. I dag så blev det av.
Att komma hela vägen fram till Liljekonvaljholmen hade vi väl inte tänkt men åtminstone till den delen av naturreservatet som kallas Näset och är en separat del. När vi gått så långt att vi såg en del av det lilla som återstår av Känässjön sedan utdikningarna i slutet av 1800-talet så vände vi för sedan var det en ganska svårframkomlig liten stig och stättor fram till reservatet.
Känässjön

Innan den lilla byn så finns även naturreservatet Krontallen men det som denna gång fascinerade mest var det gamla husartorpet. 1956 restes här en sten som ett minnesmärke över rusthåll 98 på livskvadron. Stenen pryds överst av en ryttare till häst och har en metallplatta där rusthållets husarer är namngivna mellan åren 1691 och 1907. Under 1690-talet var indelningsverket helt genomfört i Sverige och man kunde snabbt mobilisera en mycket stor armé. Men den led också stora förluster, både stupade och krigsfångar, under de stora slagen och måste snabbt skaffa fram fler soldater vilket måste varit mycket ansträngande för befolkningen. Mot slutet av 1800-talet började indelningsverket att ifrågasättas och det avskaffades 1901, men de som redan var anställda fick fortsätta så länge de önskade. När man läser namnen på dem som varit husarer och haft sitt hemvist här på Känäs ser man att flera efternamn återkommer. Var de släkt och hur?

Rusthållet Känäs

 

Det är bara att klicka på pilen nedan för att sätta igång bildspelet så får du tillgång till fler bilder. 

 

 

About Elias ben Salem 700 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.