Thomas har många strängar på sina lyror!

Galleristen Thmas Lundkvist

Det gäller att se möjligheterna sade Thomas Lundkvist och hamnade i Spannarboda. Där ger tystnaden honom möjlighet att skapa såväl ljud som oljud.

-Jag spelar en hel del olika instrument, men allt och alla låter kanske inte så bra, säger denne man med ett leende. En varm och fin humor gör honom till en intressant, spännande och rolig människa att följa. Han är en riktig allkonstnär!

Sånger om järn

Eller som han själv säger:

-Jag är nog en samlare av möjligheter med en viss optimistisk läggning.

Dessutom vet han var ”skåpet ska stå”…

Närmast går det att sleva lite Nikkaluokta-soppa i Sveaborg, Spannarboda bygdegård, tillsammans med Thomas. Där framträder han tillsammans med sin gode visvän Fred Lane och framför ”Sånger om järn och från gruvan, hyttan och milan”. Det sker lördagen den 30 mars, men redan nu kan det vara dags att ställa sig i ”soppkön”!

-Jag och Fred  kommer att generalrepetera i Gagnef några dagar innan Spannorboda så vi kommer att vara varma i kläderna. hälsar Thomas glatt.

”Resenär”

Ett exempel på ”servettkonst”.

I början av 80-talet blev Stockholm lite för stort och trångt för Thomas. Han och hustrun hade redan då fattat tycke för allt de sett och upplevt under sina tillfälliga nedslag i Bergslagen så de började leta efter sommarhus. Det var så Östergården i Spannarboda kom in i deras liv.

-Jag kommer ihåg att jag stod här en vår och renoverade fönster med en huggorm krypande på mina fötter, men det avskräckte mig inte. Sakta men säkert förflyttade vi oss såväl mentalt som kroppsligen alltmer till Östergården. Här har vi allt!

I allt innefattas naturen, kulturen, trevliga grannar och närheten till det mesta man vill kunna nå.

-Det kan vara svårt att förstå för en del att Spannarboda ligger centralt. Som free-lancande musiker har jag rest – och reser forfarande – en hel del på spelningar runt om i Sverige. Det har fungerat alldeles ypperligt!

-Som kompositör har jag gjort och gör en del musikinspelningar. Bland annat har jag arbetet för SVT. Tekniken gör det möjligt att göra inspelningar här likaväl som t ex i Stockholm. Så naturligtvis väljer jag att sitta här…

”Teaterdirektör”

Thomas innehar, trakterar och hanterar ett antal instrument – minst ett hundratal.

-Jag vet faktiskt inte hur många det är. Men mitt intresse för ljud gör att jag är intresserad av instrument och då blir jag ju naturligtvis intresserad av att kunna lära mig spela på dem. Men, som sagt, det innebär ju inte att det alltid låter så bra.

 

Bo Alström är en av upphovsmännen till det underbara skåpet.

Thomas konstnärliga utveckling ger ordspråket ”bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna bågen” en ny och bredare innebörd. Förutom musiker och kompositör är han även teaterdirektör. Thomas innehar ”Det underbara skåpet”. Det är ett skåp med många sidor och ett mycket, mycket rikt innehåll bakom skåpdörrarna och i lådorna.

Det underbara – och levande – skåpet.

-Den här sortens skåp, som är en stor vridbar möbel i barockstil, var vanliga i de mer välbärgade hemmen i Tyskland för några 100 år sedan. De gav sina ägare mycket att berätta om och visa upp för sina gäster på finare middagar. När man öppnade luckor och drog ut lådor blev det faktiskt rena teaterföreställningen.

-Det underbara skåp som jag har här på Östergård tillverkade jag och min gode vän, konstnären och konstvetaren,. Bo Alström. Då och då visar jag upp skåpet och teaterföreställningen runt dess innehåll. Det brukar bli uppskattat.

Thomas ”underbara skåp” är inte bara väldigt spännande. Det är sannolikt även Sveriges mest ”levande” med allt sitt innehåll och sin historia.

”Musikdirektör”

I dagarna kom det ut en jubileumssamlings-CD som heter ”Geten och evigheten”. Där finns de visor och sånger som framförts av orkestern ”Södra bergens balalajkor” under åren. En av orkesterns upphovsmän är naturligtvis Thomas.

Embrik Underdal och Thomas Lundkvist, grundare av Södra Bergens Balalajkor.

I början av 60-talet träffade han silversmeden Embrik Underdal  som  spelade just balalajka. Thomas, med sin gitarr och Embrik med sin balalajka,  började turnera runt om i landet med sång och musik. Islutet av 60-talet frågade ABF om den sjungande och spelande duon  inte kunde starta en nybörjarkurs i balalajkaspelande. Det kom ett 40-tal intresserade. När den kursen var klar blev det en fortsättningskurs.

-När den kursen var slut blev det en orkester, Södra Bergens Balalajkor. Vilket gäng!! Där fanns alla åldrar, båda könen, akademiker, arbetare, hemmafruar. Det som förenade oss var kärleken till musiken, till balalajkor, till visor och folksånger. Till musikglädjen!!

Naturligtvis kommer Södra Bergens Balalajkor till Sveaborg i Spannarboda. Den 21 september. Där och då kan man även sleva rödbetssoppa tillsammans med Thomas och balalajkorna. Och återigen – redan nu kan det vara dags att ställa sig i ”soppkön”.

-Jag tror att det kommer att bli bra. Jag och min vän och musikkollega Fred Lane genomför en generalrepetition i Gagnef innan vi släpper loss i Sveaborg.

”Kulturambassadör”

Han skingrar dimmorna.

Ibland tar Thomas även en tur till kulturen i Ljusnarsberg. Där är han ordförande i Kammarmusikföreningen.

-Jag fick en gång ett papper där det stod att jag var vice ordförande i föreningen, men ingen hade frågat mig. Jag tyckte att det var ett så fräckt tilltag att jag tacklade ja. På den vägen är det.

Dessutom finns ett engagemang i ”The art of Sweden” som är en förening för yrkesverksamma konstnärer.

-Där kom jag nog med för att ingen annan ville, säger Thomas med ett varmt, stilla och vänligt leende. I det speglas mycket av hans person.

Thomas omfamnar möjligheterna.

I ”Ett mindre galleri” på Östergården kan man också stifta bekantskap med hans humoristiska sida genom teckningar på bland annat servetter som hänger på tork på en tvättlina i galleriet.

”Ett mindre galleri” kan man t ex besöka om livet känns trist. Då och där – i detta stora, lilla, mindre galleri – skingras såväl dis, som dimmor och grå moln. Det blir lätt så när man får möta en person som har så otroligt många fina strängar på sina lyror…

Till Thomas många uppdragsgivare hör även SVT. Där var han bland annat med om att producera TV-serien Loranga, Masarin och Dartanjang.

 

Loranga, Masarin och Dartanjang TV serie från 1975 på SVT

 

 

Ett mindre galleri – målarutställning i Spannarboda

 

 

 

 

 

 

 

About Arne Wikström 320 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.