Ishallens och gamla gymnastiksalens framtid är osäker

Kommunledningen träffade i veckan Sockenrådet i Fellingsbro för att informera om aktuella frågor som rör Fellingsbro socken och dess utveckling.

Stundtals gick det hett till i debatten vilket är bra. Det är ett tecken på att engagemanget är stort och åsikterna många. Dessutom –  den gemensamma nämnaren för alla som deltog vid mötet var att komma framåt. Att hitta bra lösningar på de frågor som diskuterades.

En bild på gamla gymnastiksalen
Fellingsbro gymnastiksal kostar ca 6,7 milj kr att renovera. Foto: Lena Kallionpää

Vid detta möte med kommunledningen diskuterades främst gamla gymnastiksalens och ishallens framtid.

Från kommunen informerade man Sockenrådet om att en upprustning av gamla gymnastiksalen kommer att kosta ca 6,7 miljoner kr enligt de anbud som kommit in till kommunen från olika entreprenörer. Men för att kunna ta ställning till om den gamla gymnastiksalen ska renoveras måste det komma fram bättre statistik över hur mycket och av vilka som salen används. Dessutom finns alternativet att satsa en del av pengarna på att i stället vidareutveckla den nya gymnastiksalen och att avvakta med investeringar i den gamla gymnastiksalen till dess man vet mer om hur den idag används och vad den eventuellt kan komma att användas till i framtiden.

Stort PR-värde

Vad gäller ishallen informerade kommunen om man inte har råd att fortsätta att driva den på så sätt som nu sker. Den här säsongen är räddad, men sedan.?nMen även här handlar det bl a om att få fram säkrare statistisk för hur ishallen används i dag. Det som också behöver utredas är t ex om föreningarna själva, som använder hallen, kan ta över driften av den.

Ishallen i Fellingsbro är för dyr i drift för kommunen. Men det kan bero på hur och med vad man räknar.

Vad gäller ishallen är det lätt att definiera kostnaderna för den. Intäkterna är betydligt svårare att mäta i kronor och ören, men de finns. Hur ”värdesätter” man t ex ungdomshockeyns inverkan på Fellingsbro sockens möjlighet till utveckling. Och hur ”värdesätter” man de PR- och marknadsföringsvinster som kommer hela kommunen till del och som Knytgubbarnas verksamhet onekligen medför? I företagssammanhang talar man om ”goodwill-värdet”. För Knytgubbarnas arbete är det högt. Och vad betyder Knytgubbarna för integrationsarbetet och den sociala utvecklingen i bl a Fellingsbro? Svar: Mycket, väldigt mycket!

Bara ett par exempel: Knytgubbarna fick ca 45 sekunder i TV-programmet ”Fråga doktorn” där programledaren talade om det ”fantastiska, fina Fellingsbro”. Vad hade det kostat att köpa den reklamen? Aftonbladet publicerade en halvsida om Knytgubbarna i Fellingsbro. Vad hade en annons i motsvarande storlek kostat? Men framför allt: Vad är det värt Fellingsbro och Lindesbergs kommun? Svar: Definitivt ganska mycket!

Utvecklingssamtalen fortsätter

För att komma vidare i frågorna om gymnastiksal och ishall är det viktigt att föreningslivet i Fellingsbro socken gör sin stämma hörd på allvar. Nu gäller det att få fram fakta, synpunkter, ideér och tankar om, hur man kan trygga den fortsatt utvecklingen. Ett sätt kan vara att Fellingsbro Sockenråd kallar till ett föreningsmöte med alla socknens föreningar för att diskutera hur framtidsfrågorna ska kunna tacklas på ett konstruktivt sätt.

På fellingsbro.se fortsätter vi naturligtvis att rapportera om dessa frågor.

Irja Gustavsson

På mötet med Sockenrådet informerade kommunen även om att beslut om en eventuell byggnation av nya bostäder i Fellingsbro tas den 28 februari. Det mesta talar för att det kommer att byggas nytt. Men som sagt, den 28 februari skingras eventuella dimmor och klarnar detaljerna.

Irja Gustavsson, kommunalråd i Lindesbergs kommun, talade avslutningsvis om att kommunledningen kommer att ha kontinuerliga möten med Fellingsbro Sockenråd för att även i fortsättningen informera om aktuella frågor och diskutera ideér om , och lösningar på, hur socknen ska kunna fortsätta att utvecklas på ett sätt som gynnar såväl hela Fellingsbro socken som hela kommunen.

 

About Arne Wikström 313 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.