Framtiden är redan här i Fellingsbro

Alfred Ruth är ”it-snubben” från Stockholm som fann kärleken – Angelica – i Fellingsbro. Nu är han författare. Hans debutroman har redan blivit uppmärksammad i media. Boken, som heter ”Fermis Filter: En anledning att finnas”, är den första delen i en thrillertrilogi. 
Fellingsbro har en central roll i bokens handling som utspelar sig år 2048. Fellingsbros framtid är således redan här!

Alfred är luleåbon som blev stockholmare, och som de senaste åren försökt smälta in hos oss i Fellingsbro. En omställning som inte varit utan kontraster eftersom han dessförinnan drev ett framgångsrikt internationellt it-bolag som han var med om att grunda.
– Året innan jag flyttade till Fellingsbro jobbade jag som mest och hade över 130 resdagar runt om till världens storstäder. När vi sedan sålde bolaget och jag slog mig ner här blev det verkligen en omställning i tempo. Jag tror att det var helt nödvändigt för mig, säger Alfred Ruth.

Fellingsbro har en viktig roll
Alfred är inte rastlös. Däremot väldigt nyfiken. Inte minst på nya projekt. Efter att ha sålt sitt företag fanns utrymme att fundera lite närmare på sådana. Dessutom hade Angelica och tre bonusbarn kommit in i Alfreds liv. Därmed hade han fler att ta hänsyn till än bara sig själv.
– Det var någonstans där, i mitt nya trygga sammanhang, som  jag insåg att det här kanske var tillfället då jag skulle försöka skriva ”den där boken”. Jag har alltid drömt om att göra det, men haft svårt att förstå hur jag skulle få utrymme. Men plötsligt var livet och tillvaron här i Fellingsbro som upplagt för det, säger Alfred Ruth.
Eftersom bokens handling utspelar sig i Fellingsbro må det vara honom förlåtet att han hyrde en skrivarlya i Arboga för att skriva den. Alfred har hållit på med sitt romanprojekt i tre och ett halvt år vid det här laget. Under tiden har hans önskan om att skriva en bok svällt till att bli tre, en spänningsthriller i tre delar. De handlar om hur tekniken omformar vårt samhälle och vad som händer med oss människor när datorn riskerar att bli mer intelligent än vad vi själva är. Den första boken i trilogin ”Fermis Filter – en anledning att finnas” kommer ut den 14 september.

Den 18 september kommer Alfred Ruth hålla ett lanseringssamtal för boken här i Fellingsbro. Foto: Angelica Ruth
Den 18 september kommer Alfred Ruth hålla ett lanseringssamtal för boken här i Fellingsbro. Foto: Angelica Ruth

Varför låter du en bok om framtiden och AI (artificiell intelligens) utspela sig här i Fellingsbro?
– Tekniken är redan idag på väg att förändra förhållandet mellan stad och land. E-handel tvingar de lokala butikerna att stänga igen, och samtidigt som jordbruket automatiseras med smarta maskiner visar det sig att jobben för att bygga dessa maskiner uppstår i storstäderna. Min bok utspelar sig även i Stockholm och San Francisco, men för att kunna rama in de ämnen som boken handlar om behövde jag förankra en av bokens huvudkaraktärer – Terje – på landet. Fast ska jag vara ärlig krävdes det också lite övertalning från en vän för att jag faktiskt skulle våga låta honom bo i Fellingsbro.
– Porträttet av Fellingsbro är skrivet med stor kärlek till vår bygd. Men det är inte  bara en smickrande beskrivning. En av de saker jag är mest nervös för inför den här lanseringen är vad fellingsbroarna ska tycka. Men jag hoppas att fellingsbroarna ska tycka om min skildring av hur framtidens Fellingsbro kan te sig.

Alfred Ruth med den fortfarande harmlösa maskin som boken kommit till på. Foto: Angelica Ruth
Alfred Ruth med den fortfarande harmlösa maskin som boken kommit till på. Foto: Angelica Ruth

På fellingsbro.se kan vi inte låta bli att berätta att bokens huvudperson är Ariel. Hon håller på att förverkliga sin barndomsdröm. Den innebär att hon ska utveckla en säker övermänsklig AI (artificiell intelligens). Det leder till att hon plötsligt måste fly från all världens underrättelsetjänster i ett sista försök att slutföra sitt arbete. Den ende som säger sig kunna hjälpa henne är Terje. Han är en aktivist från den Amish-liknande och teknikfientliga Fellingsbro-rörelsen.

Hur kom du på att du skulle skriva en bok om framtiden?
– Jag har ju min bakgrund inom teknik som gör att jag har insikt i vad som väntar runt hörnet. Det vi ser framför oss nu med artificiell intelligens kommer att leda till väldigt stora förändringar. Faktum är att tekniken återigen kan omstöpa vårt samhälle i minst lika stor utsträckning som den industriella revolutionen en gång gjorde. Och samtidigt ser jag att de flesta människor utanför teknikkretsarna saknar inblick och förståelse för vad det är som väntar.
– Därför har jag försökt skriva en bok som man kan läsa bara för att den är spännande. En roman som inte kräver några förkunskaper, men som ger kännedom om förändringarna som väntar oss. Jag hoppas att man kommer att läsa den för att den är underhållande. Kunskapen om den nya tekniken får man liksom på köpet.

Omslagsillustrationen är en omöjlig figur som ska symbolisera utmaningarna mänskligheten står inför. Illustration: Tian Gan
Omslagsillustrationen är en omöjlig figur som ska symbolisera utmaningarna mänskligheten står inför. Illustration: Tian Gan

Vad är det då som väntar i framtiden?
– Det får du läsa boken för att få veta! säger Alfred och skrattar.
– Men allvarligt talat, det korta svaret är nog att vi är på väg mot ett samhälle där nästan ingen behöver arbeta eftersom tekniken till stor del har automatiserat bort behovet av dagens mänskliga jobb. Men det innebär att vi behöver ändra på väldigt grundläggande saker, som exempelvis hur människor försörjer sig. Det i sin tur leder till ganska stora förändringar av vad det innebär att vara människa.
– Jag är i grunden optimist, och jag tror att vi kan forma ett samhälle där det här blir något bra för alla människor. Men förändringarna vi står inför är så stora att vi inte kan ta för givet att allt kommer gå bra. Det är därför jag tycker att det är så himla viktigt att jobba med dessa frågor och förhoppningsvis sprida kunskap till flera så att vi tillsammans kan välja vår framtid genom att styra utvecklingen så gott det går.

Men Fellingsbro…har Fellingsbro någon framtid?
– Det är klart att vi har. Men frågan är vilken? Är det här en insomnande by som sakta men säkert tynar bort eller kan vi resa oss och skapa en framtid vi hellre vill se? Ingen kommer att ge oss den om vi inte själva är med och formar den.
Ett mer uttömmande svar än så går inte att få ur Alfred. I alla fall inte just nu, men det kommer.
Efter lanseringen av boken ska nämligen Alfred  göra en turné runt om i landet med föreläsningar och samtal om sin roman. Fellingsbro är naturligtvis med på turnékartan med tanke på att det är här boken kommit till och att det är här den utspelar sig.

Preliminärt datum för Fellingsbroträffen om det framtida Fellingsbro och om Fermis filter är tisdagen den 18 september. Mer exakt information om tid och plats kommer vi att ge här på Fellingsbro.se.
Under tiden kan den nyfikne hitta mer information om spänningsromanen på projektets hemsida eller på Alfreds egen blogg.

About Arne Wikström 239 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.