Skolvaktmästarens rum får nytt liv – i gammal stil.

Finnåkers Bygdegård. Foto: Berit Pettersson

Bygdegården i Finnåker stod ombyggd 2011. Hela nedervåningen var ombyggd för att passa den nya tidens krav på funktionalitet.

Foto: Berit Pettersson

På övervåningen blev det vävstuga, men den gamla scenen var kvar och påminde om muntra och glada stunder med amatörteater, filmförevisningar, danser och syföreningsauktioner! Men vad göra med den gamla scenen? Den har nu blivit riven och ersatt med ett nytt rum och ett litet lagerutrymme.

På midsommaraftonen, i samband med den traditionella knytisen med dans, blev det nya rummet invigt.

Det visar sig att skolvaktmästare Helge Gustavsson med fru Stina fordom hade sitt sovrum just på platsen där nu det nya rummet finns! Detta var innan fastigheten ifråga blev bygdegård! Då inrymdes här flera lägenheter både uppe och nere. Själva skolhuset låg mitt över vägen så Helge hade nära till jobbet!

Foto: Berit Pettersson

Detta visar hur användningen av ett hus över tid kan skifta efter behov!

Det nya rummet är inrett med gammaldags tapeter och möbler för att, så gott det går, spegla den tid när huset i huvudsak var hyresbostad. Ett stort mörkbrunt bokskåp har tidigare fungerat som ”bibliotek” för Finnåkersbornas läslust och efter puts med möbelpolish blev det en riktig ”pärla” i det nya rummet. Det fina skåpet är dessutom en gång hemsnickrat av en Finnåkersbo! Tapeterna är nytryck av en gammal tapet från Gysinge Byggnadsvård. Syföreningen i byn har sponsrat med kuddar och linnegardiner. Det nyupptagna fönstret på gaveln, som nu på sommaren släpper in lite kvällssol, visade sig ha haft en ”föregångare” som blivit igenspikat när scenen byggdes.

Vad kan nu dagens Finnåkersbor använda rummet till?

Foto: Berit Pettersson

Rummet lämpar sig utmärkt för små sällskap. Åtta sköna sittplatser finns och några fler stolar får rum. Sammanträden, mindre föreningsmöten och studiecirklar är bra exempel på användning, när man inte vill sitta i den stora salen på nedervåningen. Och som en litet lugnare hörna att sätta sig i när det är fest och hög volym på både musiken och pratet.

Rummet kan beskådas när det är aktivitet i Bygdegården!

Hemvändardagen lördagen den 28 juli är ett utmärkt tillfälle!

Välkomna!

Berit Pettersson

Finnåker

About Elias ben Salem 1550 Articles
Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som nu övergår till fellingsbro.se.