Se vår vackra socken genom Gunnels kamera: Kåfalla

Kåfalla Herrgård ligger vackert vid Sverkestaån. Bruksverksamheten drog igång här 1593. Snart byggdes även kvarn, kolmilor och sågverk. Som mest kom Kåfalla att omfatta 10 000 tunnland. Mot slutet av 1800-talet gick det utför och 1910 när ägaren Henrik Gahn hastigt avlider säljer familjen det. 1929 liftar två fribaptister till Dalarna och kommer förbi Kåfalla. Det är till salu och Alfred Sandin som återvänt från USA bestämmer sig för att köpa det och donerar hela egendomen till Fribaptistsamfundet för att användas som ett hem för äldre medlemmar. Ensamstående missionärer fann en tillflyktsort här. Man drev även pensionatsverksamhet och efter några år startades ungdomsläger.
2017 såldes Kåfalla Herrgård av den stiftelse som haft Evangeliska Frikyrkan som huvudman till ett fastighetsbolag men den kristna verksamheten kommer att fortsätta och ledas av en förening. Här kan man boka in församlingshelger, konfirmationsläger, bröllop mm.
Över dörren till entrén på huvudbyggnaden står det 1907 och detta år invigdes sidoflyglarna. Den ursprungliga huvudbyggnaden är från 1600-talet.

About Elias ben Salem 1550 Articles
Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som nu övergår till fellingsbro.se.