Se vår vackra socken genom Gunnels kamera

Till Oppboga dammar tar jag gärna en promenad oavsett väder. Tidigare i vinter har det varit mycket vattenpåsläpp. Så mycket att träd föll när vattnet släpptes på i de bortre dammluckorna. Nu är det endast lite vatten som rinner mellan de snöklädda stenarna. I bakgrunden på bilden syns Oppboga krog där västmanlänningarna satt och väntade på kungen och hans följe när han var ute på sin Eriksgata och sedan följde honom in i Västmanland. Huset är ett svalgångshus och både vackert och gammalt. Det ska vara från 1500-talet och Västmanlands äldsta profana byggnad. Bredvid är en gammal mycket hög gran som kanske är lika gammal. Carl Edvard Johansson, Mått-Johansson, var född här 1864. Han uppfann kombinationsmåttsatsen som hade stor betydelse för industrialismens genombrott. Vägen som går dit har fått namnet Mått-Johans väg.

Var fjortonde dag kommer Gunnel Godulf, Fellingsbro, att visa en ny fin bild från vår socken. Det kommer att påminna oss om vilken rik, vacker och intressant socken vi har. Dessutom kommer vi att genom Gunnels bilder kunna  följa naturens utveckling och skiftningar under året.

Gunnel Godulf är en hängiven amatörfotograf som köpte sin första kamera, en Agfa, för många år sedan. Hon varvade tidigt fotografering med att måla tavlor. Sin yrkesmässiga bakgrund har hon i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen.

För två år sedan bodde hon i Tobo i Uppland och sambon Göran bodde utanför Katrineholm i Sörmland. Dessutom hade den en båt på en båtklubb i närheten av Enköping.

– Vi letade efter ett ställe att bo på tillsammans när jag skulle gå i pension.. Till slut hittade vi Fellingsbro som ”ligger helt rätt till” på många sätt. Det är nära till mycket och det är en väldigt vacker trakt med sin rika natur och många intressanta fotomotiv.

Premiärbild

I samband med flytten hamnade båten i Arboga och Arbogaån.

– Man kan säga att även den har hittat hem liksom Göran som är född i Köping.

– Sommaren 2016 när vi flyttade hit gifte vi oss ute på gräsmattan. Därmed är de känslomässiga banden till Fellingsbro ännu starkare, säger Gunnel.

Gunnel Godulf bildsätter vår vackra socken.

– Efternamnet Godulf har vi tagit. Min man Göran fick som barn en bok som hette ”Godulf flintknackarens son”. Flintan tog slut och för att glädja fadern tog sig sonen ut till kusten där han hört att det fanns flinta. Boken handlar om pojkens strapatser där han bl a  mötte varg men blev räddad av invånarna i byn. Namnet Godulf har Göran haft med sig i sitt minne alltsedan dess. Godulf är ett gammalt namn som härstammar från vikingatiden och det finns även omnämnt i de anglosaxiska kungalängderna.

Men nu är vi tillbaka i nutid och på fellingsbro.se. Här är Gunnels första bild från vår fina socken. Titta och njut!

Vi kan även tala om att Gunnel har haft ”smygpremiär” för sina fina fellingsbrobilder. Det skedde i Samhällsbyggnad Bergslagens kalender för 2018. Där finns en fin bild på Frötuna kvarn.

Dessutom – den uppmärksamme läsaren har sannolikt sett att Gunnel har haft med en och annan ”läsarbild i fellingsbro.se. Men från och med nu kommer hon alltså att börja ”bildsätta” vår vackra socken var fjortonde dag.

About Arne Wikström 234 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.