När världen kom till byn

”När världen kom till byn”… Det gjorde den i förra veckan på St Olofsgården genom Fellingsbro Näsby pastorats försorg.
Då och där fick många nyanlända till Fellingsbro berätta sin historia.
– Man blir berörd när man hör vilka  svårigheter våra nyanlända har gått igenom för att komma hit till oss, säger diakon Isabell Ramberg, och diakoniassisten Anna De Temple, Fellingsbro Näsby pastorat.

fellingsbro.se träffade Anna De Temple som berättade att det varje månad anordnas kaffeverksamhet med olika teman på St Olofsgården. Förra veckan var temat ”När världen kom till byn”. Nyanlända fick då möjlighet att berätta sin historia och de gjorde det för ett 70-tal besökare.

– Varje berättelse berör på djupet. När man hör vad dessa människor varit med om blir man frustrerad över att inte kunna göra ännu mer och när man ser hur flyktingpolitiken stramas åt och motsättningarna ökar blir vi uppriktigt ledsna, säger Isabell och Anna.

– Motsättningarna beror mycket på rädsla och okunskap. När man väl möter en asylsökande blir man utan tvekan berörd. Man ser då också tydligt och klart att man möter en människa som faktiskt kan berika våra liv och vår tillvaro. De nyanlända kommer med så mycket kunskap och så mycket värme som vi kan ha så mycket glädje och nytta av om vi bara vågar möta dem, se dem och ta emot det de vill ge oss. I det verkliga mötet med de nyanlända försvinner ofta både rädslan och okunskapen. I stället ser man ofta ett behov av att hjälpa till att hjälpas åt.

Behov av fler volontärer

Vid mötet på St Olofsgården berättade Isabell även om situationen i Fellingsbro för de nyanlända.

– Den är fortfarande ansträngd. Vi har drygt 300 nyanlända i Fellingsbro idag och så kommer det nog att vara framöver. Ju mer vi kan göra för att få integrationen att fungera allt bättre, desto bättre blir det för alla!

Varje tisdag tas ett litet men nog så viktigt steg i denna så viktiga integration.

– Då undervisar bl a sex pensionärer i Fellingsbro nyanlända i svenska på St Olofsgården. Dessutom umgås vi med varandra, sitter och pratar, lär känna varandra. Det är nog så viktigt.

– Våra volontärer – frivilligarbetare – gör ett fantastiskt arbete och vi behöver många fler. Skriv det! säger Anna som själv är en nyanländ i Fellingsbro.

– Jag är född i Tyskland men flyttade till Sverige för ett par år sedan. Vi bodde i Örebro men såg en annons om ett hus utanför själva samhället i Fellingsbro. Så vi flyttade hit och trivs väldigt bra. Här är så nära till allt och alla är så hjälpsamma.

Så du menar att integrationen gick väldigt bra?

– Absolut, säger Anna som ler varmt och gott.

About Arne Wikström 229 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.