Knytkalas i ishallen!

Med hjälp av ett stor engagemang, företagsamhet och ett stort, varmt hjärta kan man åstadkomma mycket. Till exempel ett ”knytkalas” varje vintersäsong i ishallen i Fellingsbro. Till det knytkalaset är alla barn välkomna. När väl skridskorna är snörda bär det av ut på isen. Många asylsökande barn och deras föräldrar har fått en väg in i den sociala gemenskapen via de numera välkända Knytgubbarna i Fellingsbro.
Roten till allt detta goda heter ”Pliggen”. Att han även heter Nils-Göran Lindén är det knappast någon som vet.

– Barnen är vår framtid. Vi vuxna har till uppgift att hjälpa dem dit, säger Pliggen. Med de orden låter han förstå att hos Knytgubbarna är alla barn lika mycket värda och värda samma hjälp. Det har de fått i ishallen sedan 2010 när Knytgubbarna började slå knut på skridskosnörena.

Tack vare bl a givmilda fellingsbroare kan var och en få åka skridskor som är varma tack vare Tage Persson.

– 95 procent av de barn som åker här i ishallen på allmänhetens åkning på måndagarna kommer från utlandet. Det är åtta olika språk. Men var barnen än kommer ifrån är de lika duktiga och snabba på att lära sig åka.

Det började med att knyta skridskosnören. Sedan blev det till att skaffa skridskor och hjälmar. Knytgubben Tage Persson byggde värmeskåp.

– När barnen kommer kan de näst intill vara barfota. Det är skönt för dem att få på sig ett par uppvärmda skridskor som dessutom är välslipade. Vi har närmare 100 par skridskor i storlekarna 25-45.

Gott samarbete
med lärarna

Skridskor är inte gratis.

– Nej, men en del av dem har föräldrar skänkt. Dessutom är det så att Riksidrottsförbundet ganska snart såg att Knytgubbarna i Fellingsbro gjorde nytta. Det innebar att de beviljade oss ett integrationsbidrag på 50 000 kr vilket vi är innerligt tacksamma för.

En förutsättning för att Knytgubbarnas verksamhet ska fungera är ett väl fungerande samarbete med lärarna på skolorna i Fellingsbro socken (och i Frövi).

– Fröviskolan kom hit med två busslaster förra året. Då blev det fullt även i utvisningsbåset…

– Samarbetet med våra skolor och deras lärare har fungerat ypperligt. Det har bland annat lett till att vi hjälpt eleverna och lärarna även med andra aktiviteter än skridskoåkning. Som att grilla korv.

Förra säsongen knöt Knytgubbarna ca 3000 skridskosnören. Ett resultat av det är att ishallen i Fellingsbro är en kylig plats som rymmer mycket mänsklig värme.

– Varje dag får man ett par kramar. Barnen är väldigt spontana. Speciellt de som kommer utifrån, säger Pliggen som själv en gång var hockeyspelare om än i Arboga.

– Barnen har rätt till att få en vettig sysselsättning. Idrotten har stor betydelse i det sammanhanget.

Idén kom från
barnbarnet

Snart kan Knytgubbarna ge ett ansikte åt uttrycket ”för sjutton gubbar” men än så länge är de ”bara” 16.

En gång spelade Pliggen ishockey i Arboga. Det är förlåtet.

– Vi kommer nog att bli fler. Det är i varje fall min förhoppning. Det som också känns bra är att företagen i Fellingsbro ställer upp och hjälper till med bidrag. Det finns en grundgod social omtanke i vår socken.

Och Isak, Pliggens barnbarn, kan vara stolt över både morfar och sig själv. Det var Isak som satte fart på Knytgubbarna.

– Han gick i en klass med 36 elever och två lärare… och så skulle de åka skridskor… det förstår ju alla att det inte var så lätt. Isak frågade om inte jag kunde hjälpa till. På den vägen är det.

Och vem vet. En vacker dag kan Knytgubbarna bli en exportvara från Fellingsbro. Våra knytgubbar vill vi ha kvar. Men Pliggens idé kan gå på export till många kommuner och samhällen.

Nu på måndag, den 2/10, drar Knytgubbarna igång sin verksamhet för såväl barn som vuxna. Tid 15.00-17.15. Utrustning finns att låna.

About Arne Wikström 234 Articles
Arne är lantmästaren som blev journalist. Han har ett förflutet från b l a tidningen Land men är numera ordbrukare, bokstavsskötare och fårfarmare i Nyckelby vars fotbollslag (enligt Arne) spelar på Sveriges mest välskötta gräsplan.