Oppboga bygdeträffen

Foto: Cai-Åke Pertoft

Oppboga bjöd på härligt sommarväder lördagen den 14 april. Karl-Arne Löthgren, Hembygdsföreningen,  hälsade besökarna varmt välkomna.

Karl Arne Löthgren

Fokus låg på vad som hänt i Oppboga efter det att kartongtillverkningen på Oppboga pappersbruk upphörde 1990. För att få lite perspektiv på Oppboga idag gjorde Karl Arne en återblick från 1296 till 1901 då Oppboga  pappersbruk startade.

Bernt Johansson
Oppboga Bruk

Bernt Johansson utvecklingschef på Oppboga bruk  fortsatte med att berätta om pappersbruket inför guidning av bruket.

En epok som sysselsatte väldigt många men som tyvärr tog slut 1990. Den befarade katastrofen uteblev och ett antal småföretag startades. Två av dem Oppboga bruk och Oppboga trä är en fortsättning av Oppboga pappersbruk. Senare har bland annat Fellingsbro kartong tillkommit.

Det senaste är Cross-Fit, en motionsanläggning på över 500 kvadratmeter, som har blivit en succé Redan nu finns  drygt 100 medlemmar. Det gamla mottot – det går aldrig– har kommit på skam. Det nya gäller – det går alltid.

Bernt Johansson guidade besökarna i gamla pappersbrukets lokaler. Håkan Ahlgren fortsatte med Fellingsbro Kartong och Mark Bannon  avslutade med  Crossfit gymmet.


För er som är lite nyfikna och vill veta mer så kan ni läsa Birgitta Ponténs artikel om Oppboga i Fellingsbroboken 1994.

Bildarkivets fotoutställning och diverse produkter från Oppboga gamla bruk fanns att beskåda i en samlingssal i Oppboga bruk.

Inger Kjerling

Efter rundvandringen avrundades dagen med kaffe med dopp. I anslutning till detta visade Inger Kjerling sina honungsalster.

 

 

 

About Elias ben Salem 1170 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.