Nitton nya fall av omikron

Bild från Pixabay

Nitton nya fall av coronavirusvarianten omikron har upptäckts i Örebro län. Det innebär att det nu finns 22 konstaterade fall av omikron i länet. Flera av dessa har inte en resekoppling och därmed har vi en så kallad samhällsspridning av virusvarianten.

– Detta visar på vikten av att vi alla följer de rekommendationer som nu är aktuella. Precis som förut gäller det att stanna hemma när man är sjuk, att vaccinera sig när man får erbjudande om det och att undvika trängsel med mera, säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Detta gäller i allra högsta grad inför firandet av de kommande helgerna där det är viktigt att tänka till så att umgänget sker så smittsäkert som möjligt.

Rekommendationer som gäller:

 • Vaccinera dig – det är bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
 • Håll avstånd till andra människor i offentliga miljöer och vid resor med kollektivtrafik.
 • Du som är 18 år eller äldre ska undvika att använda kollektivtrafiken när det kan uppstå trängsel, om det är möjligt. Alternativ kan vara att gå, cykla, åka egen bil eller resa vid en annan tidpunkt. Använd munskydd om det inte går att undvika trängsel i kollektivtrafiken.
 • Vuxna som inte har vaccinerat sig bör hålla avstånd till andra människor och ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre.
 • Var uppmärksam på symtom på covid-19. Vid symtom ska du stanna hemma och ta prov snarast. Även du som bor med någon som testats positiv för covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa dig.
 • Arbetsgivare rekommenderas att:
  • Underlätta för vaccination och informera om vikten av att stanna hemma vid symtom.
  • Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd och undvika större samlingar inomhus.
  • Göra det möjligt för anställda att i viss mån jobba hemifrån.
 • Alla resenärer uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna. I väntan på ditt provsvar bör du vara särskilt försiktig och hålla avstånd till andra människor samt särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Var särskilt uppmärksam på symtom på covid-19 under 14 dagar från ankomsten till Sverige.

About Elias ben Salem 1495 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.