LindeKultur ett ställe att gå till när du vill veta mer om vad som händer på kulturfronten i Lindesbergs kommun

Bild från LindeKultur. Länk till Lindekultur följer längre ner.
Magnus Wetterholm (Stadra Teater) i ”Det kom så mycket emellan”.

Från senaste numret kan du läsapå följande länk om berör socknen och mycket mera.
LindeKultur

Regional kultursatsning ger scenkonst på mindre orter i Lindesbergs kommun

Ullersäter, Spannarboda, Ramsberg och Vedevåg i Lindesbergs kommun är några orter i Örebro län som i vår får ta del av Region Örebro läns kultursatsning ”Scenkonst utanför tätort”. En av föreställningarna är ”Det kom så mycket emellan” med Magnus Wetterholm (Stadra Teater) som ges på Ullergården i Ullersäter lördag 12 mars.

Syftet med den regionala satsningen är att stärka och utveckla de ideella krafter som verkar på landsbygden, medverka till att samlingslokaler blir aktiva kulturella mötesplatser, öka möjligheten att ta del av professionell scenkonst på mindre orter och få fler spelplatser och speltillfällen för professionella kulturaktörer i Örebro län.

Inom Scenkonst utanför tätort tas inför varje spelår fram ett utbud med professionell teater och scenkonst – speciellt anpassat för mindre scener och lokaler. Utbudet erbjuds till ideella föreningar och lokalhållare i Örebro län till ett subventionerat gagepris på totalt 5.000 kr för arrangören.

Utbud våren 2022:

  • Det kom så mycket emellan med Magnus Wetterholm
  • Nils Ferlin och Klarabohemerna med Teaterfabriken
  • Ful kan du va’ själv! sa Ankungen med Kalle Nilsson
  • Konsten att släppa taget med Eva Ahremalm och Åse Christensen
  • Bomaye! Maria, Bomaye! med Örebro länsteater

”Scenkonst utanför tätort” i Lindesbergs kommun våren 2022:

Det kom så mycket emellan: Magnus Wetterholm (Stadra Teater)
* Lördag 12 mars kl 15:00: Ullergården, Ullersäter

”När ridån går upp möter publiken Christer, mannen som gett sig in i sin garderob för att söka efter de där noterna, när nu musiken ringer i hans öron. Han blir dock ideligen förhindrad att göra det han ska, då det hela tiden kommer något emellan. Mitt i all röra, som ett liv under stundom kan vara, närmar han sig den ömma punkt där man kan möta sig själv, där hans bästa vän kan träda fram och där minnet av den stora kärleken blir starkt. Föreställningen Det kom så mycket emellan ger plats för många värmande skratt. Den öppnar upp för en befriande känsla i både mage och hjärta, precis som när man vet att livet, själva livet, pågår verkligen precis just nu.”

Nils Ferlin och Klarabohemerna: Teaterfabriken

* Onsdag 16 mars kl 19:00: Sveaborgs bygdegård, Spannarboda
* Fredag 18 mars kl 18:00: Resta bygdegård, Ramsberg
* Söndag 20 mars kl 16:00: Vedevågs Teater

”Många gick under, andra blev berömda, de flesta är glömda. En musikteaterföreställning där vi möter bohemerna Victor Arendorff, Nils Ferlin och Birger Vikström, men också Dan Andersson, Stig Dagerman och Tor Bergner i det tidiga 1900-talets Stockholm Klarabohemerna var de konstnärer och textförfattare som tillbringade dagarna i tidningskvarteren Klara. Den då nya Stockholm Centralstation drog till sig tidningar och tryckerier där de gärna ville få en dikt eller ett kåseri publicerat. Nils Ferlin och Klarabohemerna skildrar också det Stockholm som under ett halvt sekel var mötespunkt för landets författare, poeter och konstnärer. Epoken Klara gick definitivt i graven i och med rivningen av kvarteren i slutet av 50-talet. Länge lever visorna och texterna som formades där.”

Ful kan du va’ själv! sa ankungen: Kalle Nilsson (Teater TankeTank)

* Söndag 24 april kl 15:00: Ullergården, Ullersäter

”Svante är en fågelunge som kommit bort från sin familj. Han bor hos Kalle. Svante undrar vem han är – och vad? Det finns så många olika sorters fåglar. En kväll berättar Kalle en saga för Svante. Den handlar om en ankunge som alla säger är ful. Hur kan man säga att en fågelunge är ful? Om att inte vara som alla andra och om rätten att vara älskad för den man är. HC Andersens saga om den fula ankungen gavs ut 1843. I dag, 78 år senare, känns den lika aktuell. Ful kan du va’ själv! – sa Ankungen är en ny magisk och musikalisk föreställning med Kalle Nilsson och en massa fåglar. Som vanligt ingår trolleri.”

Relaterade länkar
Läs mer om Scenkonst utanför tätort >>

Ämnen
KulturpolitikEvenemangTeaterKonst, kultur, underhållningRegionfrågor

Regioner
LindesbergÖrebro

About Elias ben Salem 1495 Articles
Elias som bor i Fellingsbro är civilingenjör och civilekonom med ett förflutet från flygvapnet, industrin och egen verksamhet. Elias är skaparen, utvecklaren och utföraren av Fellingsbroportalen som han nu tar med sig in i fellingsbro.se.